Stripe ile Ödeme Almak

Amerika’da şirket kuran girişimcilerin büyük bir bölümü, şirketlerini Stripe ile Ödeme Almak için kuruyor! Stripe Türkiye’den bireysel başvuruları kabul etmiyor muhtemelen bu bilgi Stripe hesabı açmak amacıyla araştırma yapan çoğu kişi tarafından biliniyor olmalı. Bu sorunu aşmak için girişimciler, Amerika’da bir LLC şirket kurarak stripe hesaplarını onaylatıp ödeme alabiliyorlar.

Bu makalede stripe ile ödeme almak için atılması gereken adımlardan bahsedeceğiz. Daha önce Doğrulanmış Bir Stripe Hesabı Açmak adlı rehber sayesinde sorunsuz bir Stripe hesabının nasıl açılacağından bahsettik, bu yüzden stripe hesap açma adımlarına tekrar değinmeyeceğiz. Bunun yerine stripe ile ilgili bazı detaylardan ve hesap açmadan önce yapılması gereken işlemlerden bahsedeceğiz. Zaten bu yöntemle bir çok girişimci stripe hesaplarını açıp güvenli olarak kredi kartlarından ödeme tahsil etmeye başladı bile.

Stripe Nedir?

Duymayan veya bilmeyenler için Stripe nedir? Ne işe yarar? gibi soruları yanıtlamak için kısa bir tanımlama yapmakta fayda var.

Stripe, startup projelerinden fortune 500 şirketlerine kadar her platforma destek veren bir sanal pos (ödeme ağ geçidi) sistemidir. Stripe sadece büyük firmalarla çalışmak yerine çok küçük kobiler hatta startup lara bile destek verir. Zengin dokümantasyonu, inanılmaz hızlı destek sistemi ve 135+ para birimi ile işlem yapmaya izin veren muazzam yapısı onu rakiplerinden ayırır. Online olarak ödeme alan her türden iş modeli için, stripe üzerinde bir çözüm mevcuttur. Kolay ara yüzü, zengin api desteği ve hemen hemen tüm e-ticaret alt yapısına uygunluğu belki de onları dünyanın en çok kullanılan ödeme çözümü haline getirdi.

Stripe ile bir çok ödeme metodu ile ödeme alabiliyorsunuz. Apple pay, Visa, Mastercard, Alipay, Wechat pay, klarna Amex gibi sayısız platformu destekler. Aşağıdaki tabloda stripe’ın farklı coğrafyalarda desteklediği ödeme metodlarını görebilirsiniz.

payment methods chart fa Stripe ile Ödeme Almak

Türk Sanal Poslar Kullanılmaz mı?

Kullanılabilir fakat sonuçlarına katlanmak gerekiyor veya bunu test edecek kadar bütçenizin de olması gerek. Dropshipping işi ile uğraşanlar muhtemelen bu konulara aşinadır. Bir çok kişi yerli sanal pos sistemleri ile global ortamda ödeme almaya çalışıyor fakat başarısız ödemeler arttığında ya da hiç satış olmama durumunda acı gerçekle yüzleşiyorlar. Yukarıdaki tabloda bulunan ödeme metotlarının çoğunu yerli ödeme ağ geçitleri maalesef sağlayamıyor. Ayrıca yerli pos sistemleri bazı kart tiplerini reddedebiliyor. Hiç satış olmaması veya checkout sayfasından başarısız dönen siparişlerin hemen hemen hepsi ödeme alt yapısı uyuşmazlığından kaynaklıdır.

Ayrıca lokal şirketler ve ödeme ağ geçitleri ile global ortamda satış yapmanın farklı zorlukları da yok değil tüm bunlar hesaba katıldığında, stripe gibi global bir ödeme alt yapısı bir satıcı olarak elinizi oldukça güçlendirir diyebiliriz.

Stripe Türkiye’de Çalışıyor Mu?

Stripe ile ilgili kısıtlı bilgiye sahip olan bir çok kişinin aklına gelen ilk soru, Stripe Türkiye’de çalışıyor mu? Sorusu olabilir. Stripe, Türkiye’de çalışıyor fakat düşündüğünüz şekilde çalışmıyor olabilir, konuyu biraz daha açarsak durumu daha net anlayabileceksiniz.

Stripe, Türkiye’ den bireysel bir hesap açmayı desteklemiyor. Stripe.com’a hesap açılabilmesi ve bu hesabın sağlıklı olarak doğrulanabilmesi için desteklediği ülkelerde bir şirkete sahip olunması gereklidir. Özetlersek;

  • Stripe, bireysel türden hesap açmayı Türkiye için desteklemiyor
  • Stripe, Türk şirketleri ile hesap açmayı desteklemiyor
  •  Stripe desteklenen ülkelerde bir şirkete sahip olan Türk vatandaşlarının hesap açmasına izin veriyor.

Desteklenen ülkeler denilince ilk akla gelen ülke ABD oluyor çünkü, ABD’de şirket kurmak oldukça basit ve ucuzdur. Stripe, Amerikan şirketine sahip bir Türk vatandaşının açtığı hesabı %100 legal olarak destekler ve gereksinimleri tamamladığınız taktirde hesapları onaylayıp kısa sürede ödeme alabilmenize olanak tanır.

Türkiye’den Stripe Hesabı Açmak İçin Gerekenler

Doğrulanmış ve ödeme alınabilecek bir stripe hesabı açabilmek için aşağıdaki gereksinimlere ihtiyacınız olacak;

  • Amerika’da (herhangi bir eyalette) kurulmuş bir şirket (Detaylı rehber)
  • Amerika’daki şirketiniz için bir EIN numarası (Detaylı rehber)
  • Amerika alan kodlu bir telefon numarası (Detaylı rehber)
  • Başvurunun onaylanabilmesi için çalışan bir web sitesi (E-ticaret sitesi veya ödeme almaya uygun bir web projesi de olabilir)
  • Amerika’da bir banka hesabı. Transferwise veya Mercurybank Stripe tarafından desteklenmektedir (Detaylı rehber)

Bu gereksinimleri karşıladığınızda Türkiye’de ikamet etmenize rağmen doğrulanmış bir stripe hesabı açabilir, dünyanın her yerinden istediğiniz para birimiyle ödeme alabilir, kazancınızı ülkenize aktarabilirsiniz.

Hesap Açmadan Önce Bu Gereksinimleri Karşılayın

Tüm gereksinimleri adım adım açıklamaya gerek yok çünkü, LLC şirket kurma ve EIN alma gibi temel konulara ilişkin bir çok bilgi web sitemizde mevcut. Bu kısımda bazı püf noktalarından bahsetmek doğrulama aşamasında işinizi kolaylaştıracaktır.

Telefon Numarası

Şirket kurup EIN aldıktan sonra USA alan kodlu bir telefona ihtiyacınız olacak. Aslında hesap açma aşamasında Türkiye alan kodlu cep telefonunuzla sms doğrulamasını geçebiliyorsunuz fakat web sitenizin linkini girdiğinizde destek iletişimi için sizden bir USA alan kodlu müşteri destek numarası talep ederler. Bu aşamada Türkiye alan kodlu telefonu girmenize izin verilmiyor bu nedenle bir USA alan kodlu telefon numarasına sahip olmanız gerekmektedir.

Web Sitesi

Stripe, projeye dayalı onay veren bir ödeme ağ geçididir. Stripe onayı alabilmeniz için stripe şartlarına uygun bir web sitesi ile başvuru yapmanız gerekiyor. Web siteniz aşağıdaki şartları karşılarsa onay aşamasında hiç bir sıkıntı yaşamazsınız;

  • Kabul edilmeyen (yasaklı) kategoride bir site olmamalı. Stripe’ın hiç bir şekilde onay vermediği site türlerine ait bir listeye buradan ulaşabilirsiniz.
  • Web siteniz tamamen bitmiş, ürünler, hizmetler açık ve net bir şekilde sitenizde sergilenmeli.
  • SSL sertifikasına sahip olmalı
  • İletişim, hakkımızda, gizlilik, iade politikası, çerez politikası gibi gerekli sayfalara önem veriyorlar. Bu sayfaların hepsi aktif ve çalışır şekilde olmalı
  • Web sitenizin ana dili ilk onay aşamasında ingilizce olmalı fakat sonra çift dile çevirip Türkçe veya farklı dillerde de olabilir. İlk onay aşamasını geçmek için ingilizce dilinde olması karşı tarafa açıklama yapma durumunu ortadan kaldırır.

Bu gereksinimlerin olduğu web sayfası stripe tarafından %99 onaylanacaktır.

Kimlik doğrulama

Hesap açtıktan sonra sizden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın fotoğrafını yüklemeniz istenecektir. Kimliğin ön ve arka yüzünü net bir şekilde fotoğraflayıp stripe paneline yükleyin. Ayrıca kişisel bilgilerinizi girerken ülkenizi vatandaşlığınıza göre girmelisiniz. Örneğin Türkiye vatandaşıysanız USA seçip SSN kısmına “0000” yazmak artık gereksiz. Stripe son güncelleme sonrasında desteklediği her ülkeden kimlik numarasını kabul ediyor. TR seçip ilgili alana TC kimlik numaranızı girebilirsiniz.

Banka Hesabı ve Ödeme Çekme

Stripe artık Wise ve Mercurybank gibi dijital bankaları destekliyor. Stripe üzerinde biriken bakiyeyi Wise veya Mercurybank hesabınıza aktarabilirsiniz. Stripe banka bilgileri kısmına fiziksel bir banka hesabı açıp o bankaya ait bilgileri girmenize gerek yok. Wise ve Mercurybank gibi bankalar artık stripe tarafından desteklenir bu konuda kuşkunuz olmasın.

Ödeme alma kısmına gelince web sitenizden yapılan ilk bir kaç satış stripe üzerinden Wise veya Mercurybank hesabınıza aktarılırken yaklaşık 1 hafta gibi bir süre içinde transfer edilir. Stripe bu süre içinde esasen hala doğrulama aşamasındadır. İlk bir kaç ödeme 1 haftada hesabınıza geçer fakat sonraki ödemeler aynı gün işleme alınıp 24 saat içinde banka hesabınıza düşer.

Bu yüzden stripe ile web sitenizden tam anlamıyla ticarete başlamadan önce kendiniz bir kaç alışveriş yapın ve doğrulama sürecini bu şekilde geçmiş olun. Hem de sistemlerinizi test etmiş olursunuz. Zaten ilk ödeme banka hesabınıza geçtikten sonra artık, stripe size güvenir ve sonraki ödemeleri ertesi gün aktarmaya başlar.

Yüklü Miktar Çekimlerde Tek Seferlik Ek Doğrulama Yapabilir

İlk bir kaç testi tamamladıktan sonra gerçek ortama geçip yüklü miktarda bir satış yaptığınızda muhtemelen hesabınız ek doğrulama işlemine tabi tutulacaktır. Sizden ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi isteyebilir veya EIN mektubunuzu (Cp 575 ya da 147C) isteyebilirler. Bu durum son derece normaldir çoğu işletme baştan otomatik olarak onaylanırken bir kaç yüklü ödeme alma sonucu ayrıca incelemeye girebilir.

Bu aşamada stres yapmayın, eğer web siteniz kurallara uygunsa ve stripe ın istediklerini onlara verirseniz hesabınız bir kaç saat içinde tekrar açılacak, bundan sonra ekstra doğrulama aşamasına takılmayacaktır.

Ülke Seçimi

Stripe hesabınızı açarken dikkat etmeniz gerek diğer bir önemli konu da ülke seçimidir. Hesap açarken şirketinizin kurulu olduğu ülkeyi (ABD) seçip, şirketinizin posta adresini ilgili adres alanına girmelisiniz. Bu kısım genellikle TC kimlik bilgilerinin girildiği kısımla karıştırılıyor aslında kargaşaya gerek yok. Şirketiniz ABD de olduğu için stripe sizden şirket adresinizi istiyor sizde şirketinizin posta adresini girmelisiniz. Daha önceleri stripe, farklı ülkelerden açılan hesaplara temkinli yaklaşıyordu fakat artık her şeyin farkındalar. Yani aslında sizin ABD de yaşamadığınızın fakat orada şirket sahibi bir Türk vatandaşı olduğunuzun farkındalar bu yüzden stripe’ ı kandırmış olmuyorsunuz aksine kabul ettikleri şekilde hesap açıyorsunuz.

Yukarıda da belirtildiği gibi uyruğunuzun olduğu kısımda zaten TR seçip TC kimlik numaranızı gireceksiniz. ABD de şirketiniz var ama ABD vatandaşı değilsiniz o yüzden uyruğunuzu seçip kimlik bilgilerinizi doğru olarak girmeniz yeterlidir.

ITIN Gerekir Mi?

Gerek web sitemizdeki yorumlardan gerekse e-posta yoluyla tarafımıza en çok yöneltilen stripe sorularından biri de hesap açarken; ITIN gerekli değil mi? ITIN olmadan hesap açılmadığını söyleyenler var bu doğru mu? tarzında sorular oluyor.

Stripe dokümanlarında bu tarz bir gereksinim yok. Stripe hesap açılış aşamasında artık uyruğunuzu TC seçebiliyorsunuz bu yüzden hala ısrarla ITIN girecek bir alan aramaya gerek yok çünkü buna ihtiyaç duymuyorlar. Stripe’ı Paypal ile karıştırmayınız çünkü Paypal, TR vatandaşlarına hesap açmaya izin vermediği için ITIN gereklidir. Stripe ta böyle bir zorunluluk yok illa itin girmek isterseniz bir aracıya itin alması için ücret ödeyip itin temin edebilirsiniz ve hesap açarken vatandaşlık kısmını US olarak seçebilirsiniz. Bu sefer de kimliğinizi yüklediğinizde TC kimliğini gören sistem muhtemelen hesabınızı onaylamayacak ve siz chat ile destek asistanına bu durumu anlatmakla zaman kaybedeceksiniz. Sonuç olarak destek asistanı, sizin uyruğunuzu sistemden manuel olarak TR’ye çevirerek ilk başta yapmanız gereken işlemi yapacak. İşleri zora sokmak yerine ITIN olmadan TC kimlik no ile hesap açarsanız hiç bir sorun çıkmayacaktır.

Adres Doğrulaması Gerekir Mi?

Eğer Amerika LLC şirketinizin posta adresi bir fiziksel adresse yani bir po box değilse stripe sizden hiç bir şekilde adres doğrulaması istemez. Geçmişte hesap sahiplerini (3,4 yıl önce) bu tip adres doğrulama süreçlerine tabi tutuyorlardı fakat artık böyle bir durum yok. Şirket posta adresiniz gerçek bir adresse hiç bir şekilde adres kanıtı vs. istenmez. LLC şirketinizi web sitemizdeki rehberler sayesinde kurarsanız her şey kuralına uygun olduğu için adres doğrulaması vs. gibi sıkıntılı işlemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

Sonuç

Stripe ile ödeme almak için istenen gereksinimleri sağlarsanız hesabınız sorunsuz onaylanır ve hızlıca ticarete başlayabilirsiniz. Türkiye’den bireysel ve Türk şirketleri kabul görmüyor fakat bir Türkiye vatandaşı olarak kurduğunuz Amerikan şirketi ile stripe, hesabınızı sorunsuz doğrulayacaktır.

İlginizi Çekebilir ↴

Ziyaretçi Yorumları ↴

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.