Shopify mı? Woocommerce mi? Artıları ve eksileri karşılaştıralım

Kendi dropshipping mağazanızı kurmaya karar verdiniz fakat hangi e-ticaret platformunu kullanacağınız konusunda kkararsızsınız. Shopify mı? Woocommerce mi?

Şüphesiz Shopify ve Woocommerce piyasadaki en iyi e-ticaret platformları her biri kendi içinde farklı özellik ve güce sahip olduğu için dropshipping işinde size her iki platform da çözüm üretebilir. Her iki platformun da ortak ve en iyi yanları, uzman olmanıza gerek kalmadan ve bir yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan muhteşem online mağazalar üretmenize olanak sağlamaları. Bu platformlarla hiç bir tasarım ve yazılım bilgisi olmaksızın sürükle bırak yöntemiyle muhteşem E-ticaret siteleri kurabilirsiniz.

Bu konuda aklınıza bir çok soru gelebilir;

Kişisel ihtiyaçlarınız için hangisi daha iyi?

Hangisi daha ucuz?

Hangisinin bakımı kolay?

Hangisi daha esnek?

Hangisi daha iyi görünüme sahip?

Hangisinin daha fazla özelliği bulunur? Shopify mı? Woocommerce mi?

Eski bir Dropshipping girişimcisi olarak bu rehberde Shopify mı? Woocommerce mi? yanıtı için bir karşılaştırma yaparak tüm bu soruları sizin için yanıtlamaya çalışacağım.

Bu arada ben WordPress’ te çok fazla deneyimli olduğum ve uzun yıllardır WordPress kullandığım için bana, Woocommerce her zaman daha esnek ve efektif gelmiştir. Fakat buna rağmen objektif olmaya çalışacağım 🙂

Bu konuyu okuduktan sonra hangisinin sizin için avantajlı olduğuna yine siz karar vereceksiniz.

Shopify mı? Woocommerce mi? karşılaştırmasını yaparken sizin için en iyi olanı seçme noktasında yardımcı olmak için konuyu farklı bölümlere ayıracağım.

  • Fiyatlandırma ve Ölçeklenebilirlik
  • Kurulum Hızı ve Süresi
  • Temalar
  • Özellikler
  • Kullanım kolaylığı
  • Yardım ve Destek
  • SEO (Arama Motoru Optimizasyon)

Şimdi Dropshipping işi için Shopify mı? yoksa Woocommerce mi? hangisi daha avantajlı detaylara girerek başlayalım.

Shopify mı? Woocommerce mi? : Fiyatlandırma ve Ölçeklenebilirlik

WooCommerce e-ticaret platformu WordPress adındaki ücretsiz, açık kaynaklı bir web yazılımının (CMS, içerik yönetim sistemi) üzerinde çalışır. Yani Woocommerce denilen bu e-ticaret sisteminin arkasında açık kaynak kodlu bir yazılım var, bu yazılım dünyanın her yerinden bir çok yazılımcı tarafından sürekli geliştirilmeye devam eden muhteşem bir sistem.

Herkes açık kaynaklı yani ücretsiz sistemleri sever bu bir gerçek. Diğer yandan bu sizin için bir sürpriz olabilir çünkü dünyadaki e-ticaret web sitelerinin yaklaşık %3.5’i  Woocommerce ile oluşturulurken, Shopify ile güçlenen siteler sadece %1 oranındadır.

Kaynak : https://w3techs.com/blog/

Woocommerce ve wordpress yazılımları ömür boyu ücretsiz olsa da barındırma için hosting hesabı temin etmeniz şarttır. Fakat günümüzde hosting fiyatları oldukça uygun olduğu için yıllık 200 TL lik bir giderle hosting + domain sahibi olabilirsiniz.

Hosting alana domain hediye bir çok güçlü firma bulunuyor Yani woocommerce için yıllık mağaza gideriniz sadece hosting masrafıdır bu da domain ile birlikte aylık 2$ yani yıllık 200 TL yi anca bulur. Bkz : Webhostingpad.com Domain + Hosting Aylık 2$

Shopify ise sizden her ay 29$ lık bir mağaza kira bedeli talep eder. Döviz kuru göz önünde bulundurulduğunda shopify’ın bir aylık kira bedeli ile woocommerce’i bir yıl boyunca özgürce kullanabilirsiniz.

Duruma birde farklı bir açıdan bakalım;

Şüphesiz dropshipping doğru yapılırsa inanılmaz kazançlı bir iş modelidir. Her şey düzgün kurgulandığında, ürün seçimi ve pazarlama iyi yapıldığında çok para kazandırır. Bir mağazanız tutarsa daha da çok kazanmak için ikinci mağazayı açmak hatta üçüncü ve dördüncüyü açmak belirli bir süre sonra elzem duruma gelebilir.

Aynı anda bir çok site işletenler var. Örneğin aynı anda 10 adet dropshipping sitesi işleten bir girişimcinin aylık shopify masraflarını hayal edemiyorum. Eğer aynı girişimci Woocommerce kullansaydı aylık masraflar kat kat düşük olacaktı.

Bu durum bize gösteriyor ki gerek tek online mağaza, gerekse çoklu online mağaza fark etmez, her koşulda woocommerce daha ucuz bir çözümdür.

Shopify mı? Woocommerce mi? : Kurulum Hızı ve Süresi

Shopify kurulum açısından kutudan çıkartıp çalıştırmak kadar basittir. Sadece kaydolup bir kaç düzeltme yapmanız gerekiyor yaklaşık 20 dakika içinde shopify ile mağazanızı oluşturup satış için yayına alabilirsiniz.

Woocommerce için durum biraz farklı kurulum süresi kullanım alışkanlıklarına göre değişiyor. Şahsen benim woocommerce mağazamı kurmam sadece 15 dk sürer fakat bilmeyen bir kişi için bu süre yaklaşık 40 dk. kadardır.

Eğer shopify ile birden çok mağaza kuracaksanız, her yeni mağaza kurulumunda aynı işlemleri yapıp aynı süreyi harcarsınız. Woocommerce de ise duplicator  ile dakikalar içinde aynı mağaza özellikleriyle yenisini oluşturabilirsiniz. Klonlama sonrasında yeni mağaza için ürün, logo ve renk seçimi yapmanın dışında pek fazla bir işleme ihtiyaç duyulmaz bu da size kısa süre içinde yeni bir mağaza kurma kolaylığını sağlar.

Shopify mı? Woocommerce mi? : Temalar (Templates)

E-ticaret işinde tasarım çok önemlidir. Müşteriler, tasarımı hoş olmayan, estetikten yoksun ve gerektiği gibi çalışmayan kullanımı zor ve yavaş sitelere güvenmiyor. Bu yüzden her web site sahibi, mağaza tasarımının güzel görünmesini ve mağazasının modern bir görünüme sahip olmasını ister.

Konu tasarım olduğunda bilindiği gibi ilk akla gelen unsur temadır. Gerek shopify’da gerekse woocommerce’de tasarım için temalar yüklenilerek sitelere hoş-modern görüntüler sağlanır.

Shopify için ücretsiz tema seçeneği oldukça az. Zaten limitli tema alt yapısı sunan shopify, bunlardan çok azını ücretsiz veriyor. Geri kalanlar ise ücretli. Fiyatlara gelince durum çok iç karartıcı. Shopify için premium tema fiyatları 100$ dan başlayıp 180$ a kadar çıkıyor.

Tema fiyatları shopify da gerçekten pahalı.

Bunun yanında temalar fark ettiyseniz tümüyle birbirine benzer tasarımda. Çok iyi bir yazılımcı bile olsanız ve shopify için sıfırdan özel tema yapsanız yine de diğerlerine benzer çünkü çekirdeğine müdahale edemezsiniz.

Fark ettiğim diğer bir nokta da tüm shopify mağazaları birbirine benziyor bunun sebebi de ücretsiz temaların az olması ve bu yüzden tüm mağazaların birbirinin kopyası gibi görünmesi.

Woocommerce ve wordpress te ise durum çok farklı. Woocommerce için ücretsiz olarak dağıtılan dünya kadar tema bulabilirsiniz. Hepsi de birbirinden benzersiz ve hoş görünümlüdür. Şu bir gerçektir ki shopify, woocommerce karşısında tema bakımından çok geridedir.

Web siteniz, ücretsiz temalarla bile ultra modern bir görünümle harika bir mağazaya dönüşür. Ücretli temalara bakıldığında ise seçenek daha da artar ve fiyatlar 4,5 kat daha ucuzdur.

Bu konuda woocommerce kat kat üstün çıkıyor dolayısı ile tema ve tasarım konusunu daha fazla uzatmak anlamsız.

Sonraki adımlara devam edelim…

Shopify mı? Woocommerce mi? : Özellikler

Shopify özellik bakımından zengindir özellik eklemek için eklentilerin bulunduğu bir app market (uygulama mağazası) bulunur. Bu mağazadan değişik özellikler eklemek üzere bir uygulamayı yükleyebilirsiniz.

Shopify app markette 1.500 civarında uygulama bulunur bunlardan çok azı ücretsizdir. Geri kalanları 15 günlük deneme süresi ile sunulur, süre sonunda eklentiyi kullanabilmek için her ay sabit bir tutar ödersiniz.

Woocommerce için 150.000 e yakın eklenti bulunur. Bunların çoğu ücretsiz olarak sunulurken daha gelişmiş özelliklerde olanları ise aylık veya bir kerelik ödemelerle satılır.

Woocommerce için ücretsiz olarak dolu eklenti bulabilirsiniz. Sosyal medya eklentilerinden, e-posta pazarlamaya, sepet kurtarma dan, geri sayım sayacına hemen her eklentinin ücretsiz bir versiyonunu bulabilirsiniz.

Shopify mı? Woocommerce mi? : Kullanım Kolaylığı

Shopify abonelik tabanlı bir sistem üzerinde çalışır. Yeni başlayan biri bile olsanız kurar kurmaz kullanmasını öğrenebilirsiniz.

Woocommerce de ise kurulum için ayrılan zamandan sonra ufak bir öğrenme süreci sizi bekler fakat hiç bir zaman zor değildir. Kısa zamanda öğrenip çok rahat kullanmaya başlarsınız. Hatta gelecekte wordpress öğrendikten sonra daha bir çok kategoride web sitesi veya web projesi de oluşturabilirsiniz. Alt yapısı çok esnek ve hemen her türden web sitesi yapmaya elverişlidir. Bu yüzden wordpress öğrenme işini sadece dropshipping ve e-ticaret te kullanım amaçlı olarak kısıtlamamak gerekir.

Shopify mı? Woocommerce mi? : Yardım ve Destek

Şu bir gerçek ki shopify büyük bir müşteri desteğine sahiptir. Telefonda 7/24 destek alabilir ve online olarak destek ekibiyle yazışabilirsiniz. Woocommerce için ise resmi bir destek hizmeti bulunmamaktadır. Şüphesiz shopify bu konuda woocommerce e göre üstünlük sağlar. Fakat yargılamada çok aceleci olmayın woocommerce desteği çok basit erişilebilir olmasa da  daha iyi derecede bir desteği vardır.

Özellikle açık kaynaklı olduğu için forum ve video desteği olarak inanılmaz bir alt yapısı var. Türkçe dilinde de destek için çok fazla kaynak bulabilmek mümkün bu konuda hiç bir şüphe yok.

Woocommerce ile pek fazla sorunla karşılaşmazsınız fakat nadiren de  olsa hata kodunuzu google a yazdığınız zaman sayısız video ve forum desteğine erişebiliyorsunuz. Üstelik Türkçe dilinde. Çok fazla kullanılan bir platform olduğu için sizin karşılaştığınız bir sorunla daha önceden muhakkak başka birisi daha karşılaşmıştır ve çözümü internette bulunur.

Shopify mı? Woocommerce mi? : SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO, bildiğiniz gibi Google gibi arama motorlarında sitenizin listelenmesi için yapılan bir çok ayar ve iyileştirme sürecine verilen genel bir isimdir. E-ticarette seo nun önemini bilen bilir. Fakat seo ile ilgili olmayan girişimciler trafik kaynağı olarak Google yerine ücretli reklamları kullanırlar bu işin bundan başka bir yolu da yoktur.

Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun amaç, ürünü potansiyel müşteriyle buluşturmaktır. SEO ücretli reklamlara destek olarak bu noktada önemlidir. Bir yandan reklam verip diğer yandan da reklam kadar trafik almak hem kazancı arttırır hem de reklam maliyetlerini azaltır. Bu yüzden SEO optimizasyonu ilerisi için önemlidir.

Shopify birbirinin kopyası mağazalar oluşturduğu için google gibi arama motorlarının hiç sevmediği türden bir alt yapıya sahiptir. Bu yüzden shopify, seo çalışmalarına çok uzak bir alt yapıya sahiptir.

WordPress ve woocommerce tarafına bakıldığında wordpress bir içerik oluşturma motoru olduğu için zaten arama motorlarına uygun yapıda doğmuştur. Optimizasyonu oldukça kolay ve bu işe yatkındır. Bir seo uzmanı ile çalışıp sitenizi arama motorlarında yükseltmek wordpress sayesinde shopify a göre daha kolay olacaktır.

Ayrıca wordpress için sayısız seo eklentisi ve bir çok araç gereç bulunur. Diğer yandan bu eklenti ve seo yatkınlığı platformun google da anında sıralara çıkarmaya yetmeyebilir burada rekabet başta olmak üzere bir çok etken vardır. Bunun için çok fazla bilgiye sahip değilseniz global pazarda faal olan bir seo uzmanıyla iletişime geçebilirsiniz.

Kim kazandı?

Shopify online bir mağaza açmanın şüphesiz en kolay yollarından biridir. Sadece bir kaç tıklama ile kendi mağazanızı açabilirsiniz. Yani online mağazanızı olabildiğince hızlı açmak istiyorsanız shopify ile çalışın.

Ancak,

Daha başarılı bir online mağaza istiyorsanız woocommerce tam size göre. Woocommerce e-ticaret oyununda oldukça eski ve tecrübelidir. Açık kaynaklı bir proje olduğundan dolayı pazardaki bir çok rakibinden daima öncedir. Ayrıca woocommerce size fiyat olarak kat kat avantaj sağlar, seo ya uygundur, eklentileri bol ve ücretsizdir.

Artık sorularınızın cevaplarını aldığınıza göre  dropshipping için en iyi e-ticaret çözümü hangisi biliyorsunuz. Online mağazanızı ister shopify ile kurun, ister woocommerce ile fark etmeksizin bir sonraki aşamanız web sitenizden ödeme almak olacak. Bunun için burada bir çok ücretsiz kaynak mevcuttur.

Bir sonraki adım olan WordPress ile Dropshipping ve Alidropship Kılavuzu rehberi de ilginizi çekebilir.

İlginizi Çekebilir ↴

Ziyaretçi Yorumları ↴

2 Yorum. Yeni Yorum

  • merhaba
    başka bir soru daha sormuştum farklı bir bilgisel altında. Buradan da bi soru sormak istiyorum sizlere :
    Shopify ile ilgili. Satıcı hesabım Tr’den açılırsa, mağaza ödeme alım kanalım Usa’deki arkadaşımın paypal hesabı olsa ve ürün Türkiye’den tedarik edilip gönderilse burada yasal veya usule uygun olmayan bir durum söz konusu mu? Satış için ağırlıklı hedef ülke Usa ve Avrupa. Bir de shopify hesap sahibi ile paypal hesap sahibi aynı olmak zorunda mı?

    Cevapla
    • Bu senaryoda shopify tarafında sorun, paypal bağlarsınız, hesap açıp üründe eklersiniz. Fakat, ürünlerinizi ihraç edeceğiniz için ihracat ile ilgili mevzuatı bilmeniz veya bilen birinden destek almanız lazım, tabii bu durumda ayda veya günde kaç sipariş göndereceksiniz o da önemli. Sonuçta her satışta siz buradan yurt dışına ürün göndereceksiniz, tamam tek tük satışlarda PTT kargo ile gönderim yaparsınız bir şekilde oraya ulaşır ama bu siparişlerin arttığını düşünürseniz, bu artık ticarete girer ve burada bir şirket kurup ihracat yapmaya başlamanız lazım.

      Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.