Yeni bir girişime adım atmak birçok kişinin aklında yer alan bir plan. Bununla birlikte, başarılı bir girişime imza atmak için iyi bir iş planı, doğru finansman ve pazarlama stratejisi gerekiyor. Bunlar içinde, girişimciler için en önemli kısım muhtemelen bütçe. Yeni bir fikri hayata geçirmek, beraberinde bir yatırım yapmayı da gerektiriyor.
Sabit maaşlı çalışanlar, üniversite öğrencileri ya da işsiz olanlar için en çok öne çıkan fikir de, düşük maliyetle yapılabilecek iş fikirleri.
Bu noktada, internet üzerinden yapılabilecek işler diğerlerine göre daha uygun bütçe gerektirmesi bakımından dikkat çekici.
Türkiye’de 16-74 yaş arası nüfusta internet kullanımının yüzde 85 olması, internet odaklı işlerin potansiyelini gösteriyor.
Türkiye’de internet kullanımına ilişkin bazı veriler, düşük maliyetle yapılabilecek online iş fikirleri için önemli detaylar barındırıyor:
- Instagram kullanım oranı: Yüzde 57
- WhatsApp kullanım oranı: Yüzde 82
- İnternet üzerinden alışveriş oranı: Yüzde 46
İnternete erişim oranının yüzde 95’e yakın olduğu ve WhatsApp gibi popüler uygulamaların yüzde 82’lere varan oranda kullanıldığı ülkemizde, e-ticareti tercih edenlerin yüzde 46’da kalması, hâlâ önemli bir fırsat alanı olduğunu gösteriyor.
E-ticaret sitesi açmak, dropshipping ile yurtdışına satış yapmak ya da freelance olarak online hizmetler vermek, oldukça düşük maliyetle yapılabilecek iş fikirlerinden.
Yüksek enflasyon etkisi ile alım gücünün zayıfladığı, bankaların kredi musluklarını sıktığı bu dönemde girişimciler için, düşük maliyetle yapılabilecek işleri inceledik.
Yurtdışına e-ticaret ile satış
E-ticaret, girişimciler için sınırları ortadan kaldıran bir kavram. Yurtdışına e-ticaret ile satış yapma, Türkiye’de e-ticaret mağazası açmaya göre çok zor ve maliyetli bir durum değil. E-ticaret, hacmi her yıl büyüyen bir alan. E-ticaret mağazasını yurtdışı odaklı açmak ise, döviz üzerinden gelir elde etme fırsatıyla dikkat çekiyor.
Yurtdışında satış yapabilecek bir e-ticaret sitesi kurmak için çok ciddi bütçelere ihtiyaç yok. Bu da, günümüz şartlarında Amerika’da şirket kurmak dahil 10 bin TL gibi bir bütçe ile, bu işi mümkün kılıyor. Peki yurt dışında e-ticaret için hangi adımların izlenmesi gerekli?
- İlk olarak bir satış stratejisi belirlemelisiniz. Siteden doğrudan satış yapabilir, dilerseniz dropshipping’i (stoksuz e-ticaret) tercih edebilirsiniz. Ürünler fiziksel ya da dijital olabilir.
- Satış modeli ve ürün belirlendikten sonra, yurtdışı e-ticaret pazar yerleri ya da e-ticaret alt yapılarını inceleyin. Amazon, ETSY ya da Shopify gibi platformlar farklı e-ticaret deneyimlerine hitap ediyor. Amazon en popüler ve kapsayıcı platform olarak öne çıkarken, ETSY el emeği ve tasarım odaklı ürünlere yönelik bir yer. Shopify ise bir pazaryeri değil ürünlerinizi kendinizin satabileceği bir e-ticaret altyapısı sunuyor.
- Platformu belirledikten sonra, ödeme altyapısı en önemli konu. Wise, Mercurybank, Stripe ya da Payoneer gibi alternatifleri inceleyerek, sizin için en uygun seçeneği bulmalısınız.
- Yurtdışına ürün satma sürecinde, vergilendirme özellikle ABD gibi pazarlarda önemli bir konu. Hangi eyalette şirket kurulacağı konusuna başta karar vermeniz gerekir. Zira eyalet bazında vergilendirme ve şirket kurma maliyetleri çok değişken.
E-ticaret için gerekli adımları attıktan sonra, lojistik ve kargo süreçlerini organize etmeli, ürünleri mağazanıza ya da sitenize girerek satışa başlamalısınız.
Dropshipping (stoksuz e-ticaret)
E-ticaret, her ne kadar bir web sitesi ile ürün satılan bir öntem olsa da, ürün envanteri göz önünde bulundurulduğunda stok, depo gibi maliyetleri de yok değil. Stoksuz e-ticaret modeli olan dropshipping ise, pazaryerleri ya da doğrudan e-ticaret sitesi üzerinde stok tutmadan satış yapmayı sağlıyor.
Dropshipping yapmak için iki önemli konu mevcut. Bunlardan ilki, ürünleri listelemek için uygun bir pazaryeri bulmak. İkinci konu ise, ürünlerinin satılmasına izin veren tedarikçilerle anlaşma yapmak. Dropshipping işi yapmak isteyenlerin atması gereken adımlar şu şekilde:
- Niche, yani belli bir kesime hitap eden özel bir ürün seçilmeli.
- Stoksuz e-ticaret için, bir pazaryeri seçilmeli. ABD pazarının en popüler e-ticaret platformu Amazon, genellikle dropshipping için en çok tercih edilen adreslerden.
- Tedarikçiden sağlanacak XML ile, e-ticaret sitelerine ürünler entegre edilir.
- E-ticaret sitesinde satışlar geldikçe, tedarikçi ürünü alıcıya gönderir.
Stoksuz e-ticarette rekabet analizi yapmak, doğru tedarikçilerle çalışmak ve pazarlama sürecini doğru yönetmek çok önemli. Amazon ya da ETSY’de stoksuz e-ticaret yapma sürecinde vergi ve şirket kuruluş mevzuatları da bilinmesi gereken konulardan. ABD’de şirket kuruluşu, ödeme altyapısı entegrasyonları ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak, sizi birkaç adım öne çıkarabilir. Bu konularda blogumuzda bir çok makale ve ücretsiz rehber bulabilirsiniz.
Sosyal medya danışmanlığı
Düşük maliyetle yapılabilecek işler içinde, online olarak belli hizmetlerin sağlanması da yer alıyor. Fiziksel ürün temini gibi konularla uğraşmak istemeyenler için, remote, yani uzaktan verilebilecek freelance hizmetler çok yaygın. Bunların başında, sosyal medya danışmanlığı geliyor.
Sosyal medya mecraları içinde yer alan Instagram, Tiktok, Youtube ya da LinkedIn gibi platformlar markalar için çok önemli pazarlama alanları. Kurumsal firmalar, sosyal medya yönetimini doğrudan şirket bünyesindeki ekipler ya da profesyonel ajanslarla yönetiyor.
Ancak sayıları milyonları bulan KOBİ’lerin önemli kısmı bu hizmeti freelance danışmanlara veriyor. Neredeyse sıfır sermaye ile yapılabilecek bu işe ilişkin bilinmesi gerekenler ise şöyle:
- Sosyal medya danışmanları sektörü, markayı iyi tanımalı ve etkili bir pazarlama planı oluşturmalı.
- Her mecranın özel dinamiklerine göre içerik üretilmeli.
- Sosyal medya reklam yönetimi kullanılmalı.
- Markalara, aylık ya da çeyreklik periyotlarda raporlama yapılmalı.
Dijital pazarlama içinde önemli bir yere sahip olan sosyal medya platformları, birçok freelance çalışan için ciddi bir iş alanı.
Web tasarım
İşletmelerin internet siteleri, dijital bir kartvizit görevi görüyor. Bununla birlikte hâlâ birçok markanın, işletmenin web sitesi mevcut değil. Web tasarım alanında hizmet vermek için, temel bir yazılım-tasarım bilgisi almak yeterli. WordPress gibi hazır web site altyapıları üzerinde inşa edilebilen projeler, birçok freelancer için ek gelir imkanı sunuyor.
Web tasarım işlerine uzak olanlar, Udemy ya da YouTube gibi platformlardan konuyla ilgili eğitim alabilir. Freelance iş sitelerinde web tasarım / yazılım uygulamaları ile ilgili her gün yüzlerce ilan giriliyor. Özellikle yabancı dili olan girişimciler, Upwork ve Fiverr üzerinden dolar bazlı getiri elde edebilir.
Etkinlik organizasyonu
Özel gün etkinliklerinin organizasyonu, düşük sermaye ile yola çıkılabilecek işler içinde yer alıyor.
Doğum günü, baby shower, evlilik teklifi ya da nişan-kına gibi organizasyonlarda artık birçok kişi profesyonel destek alıyor. Etkinlik organizatörlüğü yapmak isteyenler, düşük bir bütçe ile kişisel web sitesi oluşturabilir, sosyal medya hesapları açabilir ve yeni müşterilere ulaşabilir.
Etkinlikte yer alacak dekoratif öğeler, çalışacak kişiler ve genel konsept belirlendiğinde ortaya harika bir sonuç çıkabilir. Talebin her geçen gün arttığı etkinlik organizatörlüğü, düşük bütçesi olanlar için iyi bir iş fikri.
Bir çok alanda uygun fiyata başlanabilecek farklı iş kategorileri bulunmakta. Müşterileriniz yurt dışında ise verilen hizmetin karşılığında onlardan ödeme alabilmek için USD cinsinden banka hesabına ihtiyaç duyabilirsiniz.
Tam bu noktada Amerika’da uygun fiyata bir LLC şirket kurulabilir. Bir kaç hafta içinde USD cinsinden ödemelerinizi şirket banka hesabınıza kolaylıkla aktarabileceğiniz bir alt yapı kurabilirsiniz.