Amerika’ da İkamet Etmeyen Girişimciler, Vergi Ödemeden Amerika’ ya Ürün Satabilir mi?
Amerika’ da şirket kumaya karar verildiğinde en çok merak edilen konuların başında vergilendirme geliyor. En sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır;
- Amerika’ da şirket kurdum vergi öder miyim?
- Amerika’ da şirketim var ama Amerika’ da ikamet etmiyorum fakat Amerika’ da bulunan insanlara ürün satıyorum vergi öder miyim?
- Dropshipping ile Amerika’ da ikamet eden ABD vatandaşlarına ürünler satıyorum vergi öder miyim?
- Amazon FBA yapıyorum vergi öder miyim?
- Bir danışmanlık veya dijital ajans sahibiyim. Dijital ürün ve hizmetler satıyorum Amerika’ da satış yapsam vergi öder miyim?
- Yukarıdaki maddelerden herhangi bir alanda iş yapıyorum ve Amerika dışında dünyanın herhangi bir yerine ürün satıyorum bu satış karşısında Amerika’da ki şirketim veya ben vergi öder miyim?
Yaptığınız iş yukarıdaki statülerden herhangi birini kapsıyorsa, Amerika’ da belirli seviyeye kadar vergi ödemezsiniz. (Limitleri dahilinde) Sadece 5472 adında bir form doldurarak her yıl IRS’ ye dosyalamak gerekir, detaylar için Amerika Dışındaki LCC’ ler için Form 5472 yazısına göz atmanızda fayda var.
Fakat bunun bazı koşuları var ayrıca vergi ödememenize rağmen Amerika Birleşik Devletleri gelir idaresine (IRS) yıllık beyanda bulunmanız gereken bir sorumluluğunuz olabilir.
Gelir Vergisi Durumu Nasıl Oluşur?
ABD’de kurulu LLC şirketiniz üzerinden Amazon, Etsy, Ebay, Stripe ve 2checkout platformları kullanıyorsanız limitleri aştığınız anda size 1099-K formunu gönderirler.
Ödeme ağ geçitlerinin veya pazaryerlerinin size göndereceği bu 1099-K formunu aldığınızda artık 1040-NR gelir vergisi beyanı yapılması gerekecektir.
Yaptığınız işe ve şirketinizin durumuna göre bazı limitler ve kriterler olabilir önemli olan bunun bilincinde olmak ve bu süreçte işin ehli bir CPA ile çalışmaktır. Çünkü bu konuda uzman bir CPA, her türlü giderinizi işleyerek komik miktarda vergiler ödemeniz konusunda size destek olacaktır. Bu işte uzmanlaşmış CPA (müşavir) listesine ulaşmak için bu bağlantıya bakabilirsiniz.
Bu sayfada Amerika’ da yerleşik olmayan yabancılar veya NRA’lar için Amerika’da uygulanan vergi prosedürlerinden bahsedeceğiz. Aşağıdakilerden herhangi biri değilseniz NRA’sınız demektir.
- Amerikan vatandaşı
- Amerika’ da daimi ikamet eden kişi veya yeşil kart sahibi
- Amerika’ da varlık testini geçecek kadar uzun bir süre Amerika’ da yaşayan bir kişi
Yukarıdaki statülerden herhangi birinde değilseniz size uygulanabilir iki rejim bulunuyor bunlardan biri pasif rejim diğeri ise aktif rejimdir.
Pasif rejim nedir?
Belirli pasif gelir türlerinden birini elde ettiğinizde örneğin, faiz, kâr payı, telif hakkı geliri, gayrimenkul geliri. Bu gibi gelir türleri pasif rejim statüsüne giriyor ve sabit %30 vergi dilimine tabi olma durumu oluşur. Bu türden gelir elde eden her bireyin ABD hükümetine vergi ödemesi gerekir ve bu bir zorunluluktur.
Pasif rejimi kısaca bu şekilde özetleyebiliriz zaten bu tip bir gelir içinde olanların statüsü biraz daha farklıdır. Sözü uzatmadan diğer rejim türüne geçelim.
Aktif rejim nedir?
Aktif rejim, aktif olan faal bir işletmenin elde ettiği gelirin vergilendirilmesidir. Yukarıdakinden tamamen farklı bir türdür özetlemek gerekirse şu şekilde çalışır;
- Amerika Birleşik Devletleri içerisinde yerleşik olarak bir ticaretle uğraşılıyorsa ve bu ticaretten gelir elde ediliyorsa “ETBUS” a tabi olunur.
- Yalnızca şu iki unsur oluşursa (bu iki tanım size uyarsa) ETBUS oluyorsunuz.
- 1: Amerika’ da size bağımlı en az bir (kağıt üzerinde size bağlı, sizin temsilciniz veya sizin için işlerinizi yürüten) temsilciniz varsa ETBUS olursunuz.
- 2: Amerika’ da yerleşik – fiziksel bir şubeniz, ofisiniz, iş yeriniz varsa ve bunlar üzerinden ticari faaliyet yürütüyorsanız ETBUS olursunuz.
Şimdi bu iki önemli maddeyi detaylandırıp durumu aydınlatalım.
Bağımlı Temsilci Ne Anlama Gelir? (NEXUS)
Bağımlı temsilciniz resmi olarak sizinle çalışan, işlerinizi yürüten kişi ve kuruluştur. Aslında işinizin oradaki resmi temsilcisi de diyebiliriz, biraz daha özetlersek, sizin Amerika’ da işe aldığınız resmi kişi veya kişiler.
- Resmi olarak sizin için bağımsız olarak iş yapan bir veya birden çok kişi.
- Resmi olarak tamamen size hizmet eden bağımlı bir veya bir kaç kişi
Bağımsız Temsilci Ne Anlama Gelir?
Sizin Amerika’ da ki işlerinizi yürüten orada ikamet eden ama resmi olarak sizinle hiç bir resmi bağı olmayan temsilcinizdir. Bu temsilcinin her eylemi kendisine ait olup sizin eylemlerinizle ilgisi yoktur. Kendi şirketi vardır, kendi vergisini öder ve kendi faaliyetlerini devam ettirir. Dolaylı olarak size işlerinizde fayda sağlasa da resmen size bağlı değildir, elemanınız veya ortağınız değildir.
Bağımsız bir temsilciyi veya onun hizmetlerini kendi amaçlarınız için kullanmak, Amerika’ da yerleşik olarak bir iş yürüttüğünüz anlamına gelmez.
Ekonomik Nexus Tetiklenmesi
ABD de herhangi bir şubeniz veya bağınız olmayabilir fakat eyaletlerin izin verdiği ciro ve işlem limitlerini aşarsanız bu durum bir size bir ekonomik bağ oluşturur. Bunu ayrı bir konuda ele almıştık lütfen buradan detaylıca inceleyiniz.
Bu durumun tamamen yanlış yorumlanmasının sebebi
Vergilendirme konusunda bazı vergi uzmanlarının durumu haklı olarak farklı yorumladıklarını görüyoruz ve bu tür bilgilerle çok fazla karşılaşıyoruz. Vergi uzmanları çok fazla detaya girmez ve siz aksini belirtmedikçe standart vergi prosedürlerini uygularlar. Biraz araştırıp tam bu alan üzerinde uzman olan bir vergi avukatı ile konuştuğunuzda durumun aydınlandığını göreceksiniz.
Amerika’da ki vergi sistemi yerel kaynak ve yabancı kaynak olarak iki ayrı kavramda değerlendiriliyor. Genel olarak normal bir vergi uzmanı, eğer Amerika’ya bir ürün satıyorsanız vergi vermeniz gerektiğini savunur. Yani uzmanlar, Amerika’ da satılan bir ürün veya hizmetin, “devlete vergi ödemelidir” görüşünü benimsiyor.
Fakat vergi avukatları aynı görüşte değil;
ABD vatandaşı olmayan bir kişi, yalnızca bu gelirin “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir ticaret veya işletme ile etkin bir şekilde bağlantılı olması” durumunda, yani ETBUS olması durumunda gelirini ABD hükümetine beyan etmelidir.
Bağımlı bir temsilciniz yoksa, Amerika’ da fiziksel bir şubeniz yoksa, ABD vatandaşı değilseniz her şeyden önemlisi bir ETBUS değilseniz devlete herhangi bir vergi ödemenize gerek bulunmuyor. Sadece eyaletlerin işlem ve ciro limitini aşarsanız, müşterilerinizden satış vergisi toplamanız gerekir işte bu durumda ekonomik bağınız oluşabilir ve gelir vergisi durumu ortaya çıkabilir.
Buraya kadar olan kısımlar inandırıcı gelmediyse dilediğiniz gibi araştırma yapmak ve danışmanlık almakta özgürsünüz. Amacımız doğru bilgiyi edindikten sonra her girişimciye faydalı olacak şekilde durumu daha anlaşılır kılmaktan ibaret.
Diğer yandan ABD’ nin çok fazla eyaleti var ve bu eyaletlerin hemen hepsinde sürekli olarak ABD dışı kişiler tarafından şirketler kuruluyor.
Mevcut kurulanları da göz önünde bulundurursak, Amerika’da çok fazla yabancı şirket var diyebiliriz. Haliyle bu durumda, açılan yeni şirketlere vergi uzmanları gerek ve bu uzmanlar onların vergi beyannamelerini doldurarak hizmet veriyorlar. Vergi uzmanlarının ücret karşılığında beyanname hazırlaması ve bu işten kazanç sağlaması gayet doğal olacağı için, vergiye tabi olma konusunda kararları pek değişecek gibi değil. Zaten gönüllü olarak beyannameyi hazırlanıp devlete yasalar çerçevesinde vergi ödemesini yaptıktan sonra kimse “bu para fazla” diyerek geri ödeme yapmaz. Bu yüzden bu durum uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.
Peki bir LLC şirket olarak uzaktan faaliyet gösteriyorsanız durum değişir mi?
Tek üyeli LLC şirketler (SMLLC Single Member LLC) siz başvurmadıkça Amerika’ da tam bir şirket olarak değerlendirilmiyor. Tek üyeli LLC’ ler aslında bir şahıs olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple Amerika’da bir LLC açıp bu tarzda bir ticaret yapılacaksa, tek üyeli LLC şirket kurmak mantıklı ve az maliyetli bir çözümdür.
Amerika’ da ki bir bankadan dolar cinsinden ödeme almak durumu değiştirir mi?
Sonuç değişmiyor. Ticaret yaptığınız para birimi ve bu paranın hareket gördüğü bankanın konumu önemsiz. Bankalar tarafında olaya bakarsak sadece sizin ETBUS olup olmamanızla ilgilenirler.
Amerika’ da E-Ticaret Yapıyorum ve Web Sitem Amerika’ da bir sunucuda barınıyor durum ne olur?
Yine değişmiyor çünkü sunucu firması sizin bağımlı temsilciniz değil. Ortağınız veya maaşlı elemanınız değil.
ABD’ den Aktardığım Para İçin Türkiye’ de Vergi Öder Miyim?
Eğer sürekli olarak yurt dışından hesaplarınıza düzenli olarak yüklü miktarlarda para gelirse, bir vergi veya banka müfettişinin dikkatini çekerseniz neden olmasın. Eğer yurt dışından içeriye aktardığınız para harçlık miktarlarını aşmaya başlarsa, Türkiye’den bir müşavir ile anlaşıp durumu vergi dairenize bildirmekte fayda var.
Ayrıca ABD’deki şirketin vergisinin ABD’de ödendiği durumlarda çifte vergiyi önlemek amacıyla (Ülkeler arası vergi anlaşması) ABD’deki müşavirinize bu konuyu aktarmanız faydanıza olacaktır.
İşin özü, büyük veya büyüğe yakın (Bu miktarı bilememiz mümkün değil çünkü muhasebeci veya müşavir değiliz gib.gov.tr yi inceleyebilir veya gelir idaresini arayarak bilgi alabilirsiniz) işlem hacimleriniz olacaksa iki ülke arasındaki vergi anlaşmasını es geçmeyip kendi ülkenize soktuğunuz paranın gelir vergisini ödemekle mükellefsiniz.
Amerika’ da mantıklı bir eyalette LLC şirket kurmak
Yukarıdaki her şeyi okuyup tüm sorular netleştiğine göre yapılacak en akıllıca iş Amerika’ da tek üyeli bireysel bir LLC şirket kurmaktır. Burada oluşacak masraflar zaten en başından bellidir. Sürpriz olmaz. Bir registerent agent vasıtasıyla evinizden yıllık dosyalama bedeli düşük bir eyalette şirket kurarak işlerinize başlayabilirsiniz.
Kentucky, New Mexico veya Wyoming gibi eyaletlerin yıllık dosyalama ücretleri gayet düşük (15$ ila 62$ arasında). New mexico da yıllık rapor ödemesi bulunmaz. Son dönemde New Mexico bu eyaletler arasında oldukça mantıklı bir seçim gibi görünüyor. Eğer New Mexico eyaletinde 89$ gibi bir rakama LLC şirket kurmak istiyorsanız New Mexico LLC Kurulumu adlı yazıya bakabilirsiniz.
Yapılacak işe göre eyalet seçebilirsiniz. Örneğin Amazon için Wyoming eyaleti daha mantıklı iken diğer klasik e-ticaret, yazılım, danışmanlık gibi işler için New Mexico tercih edin. Eyalet seçimi ile ilgili bu makaleye göz atabilirsiniz.
Amerika merkezli bir LLC şirket kurmanın avantajları:
- Amerika’ da bir müşteriden veya müşterilerden kredi kartı ile banka hesabınıza para alabilirsiniz. bu parayı da bulunduğunuz ülkeye kolayca aktarabilirsiniz.
- Birisi LLC’ ye dava açarsa şirket size kalkan oluşturur.
- ABD’ li bir alıcı aynı ülkeden olan bir satıcıya daha kolay güvenir. LLC adresi olarak kurduğunuz eyaleti herkese açık göstermeyi seçerseniz bu size avantaj sunabilir.
Amerika’ da bir banka hesabı açmak size korkutucu veya zor gelmesin, artık girişimciyi destekleyen bazı bankalar var uzaktan kolaylıkla hesap açabiliyorsunuz. Stripe ile ödeme almak için Mercurybank gayet mantıklı bir seçim olacağından konu ile ilgili, bu rehberi okuyabilirsiniz.
Uzun ve faydalı bir makalenin sonuna geldik umarız sizler içinde faydalı olmuştur.
Kaynaklar: https://www.avalara.com/taxrates/en/state-rates/kentucky/kentucky-sales-tax-guide.html https://ustax.bz/ https://www.irs.gov/instructions/i5472 https://gwcarter.com/us-tax-guide-for-nonresident-aliens-with-single-member-llc/ https://blog.taxjar.com/economic-nexus-laws/ https://oandgaccounting.com/form-5472-filing-exemption-for-foreign-owned-single-member-llcs/
63 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba,
Amerika’nın Wyoming eyaletinde tek kişilik bir LLC şirketi kurdum. Tam Accounting muhasebe firmasıyla anlaştığımda, Amerika’daki vergilerim yalnızca yıllık olarak, her yıl Nisan ayında yapılacak vergi beyannamesini kapsayacak. Ayrıca, toplamda 3 veya 4 form ve bir ITIN numarası gönderilecek, değil mi? Benim yapmam gereken tek şey, gelir ve giderlerimi Tam Accounting muhasebe firmasına bildirmek. Onlar bu işlemleri tamamladıktan sonra, bir yıl boyunca Nisan ayına kadar başka hiçbir işlem yapmam gerekmeyecek, değil mi?
Merhaba, baska isleme gerek bulunmuyor suan
İyi akşamlar Nazmi bey, bloglarınızı uzun zamandır takip ediyorum, Türkçe bulabileceğimiz en iyi içerikleri oluşturduğunuz için çok teşekkür ederim.
Shopify dan kendi mağazam üzerinden satış yapıyorum, ayın başında Shopify Payments tarafından 1099K formunu aldım. Buna dair 1040NR beyanını yapacağım.
İlk sorum, bu vergi beyanına ilave olarak, 1099K formunun gelmiş olması tüm eyaletlerden satış vergisi toplamamı da gerektiriyor mu? Shopify raporlarımdan ve paylaştığınız eyalet tablosundan kontrollerimi sağladığımda eyaletlerde limitleri henüz geçmemişim.
İkinci olarak, geçen sene PayPalı Amerikada açamadığım için İngiltere şirketi açıp kurmuştum. İki ülkede, iki şirket, iki banka hesabı kullandım, işler çok karışık bir hal aldı. Shopify Payments Amerika banka hesabıma (Mercury bank), PayPal İngiltere banka hesabıma (Wise) yatırdı. Çalışan maaşlarını da Türkiyeden Ziraat Bankası ile ödedim. 1040NR vergi beyanında bu masrafları düşebilir miyim?
Bu problemi birlikte çözebileceğimiz Shopify hakkında yetkin, tavsiye edebileceğiniz bir CPA tanıdığınız var mı, veya sizinle birlikte bir görüşme ayarlayıp çözebilir miyiz?
Saygılar,
Merhaba, olumlu düşünceleriniz için bizler teşekkür ederiz.
1. 1099 K almak eyalet limitlerini aştığınız anlamına gelmez 1040-NR beyan edilmesi gerekiyor.
1040 Nr beyanı için SOLE100 kuponu ile bu bağlantıdan sipariş verebilirsiniz : https://www.tammentor.com/courses/1040nr-single-member-llc-tax-return?ref=90fc42
2. Bu konuyu sipariş sonrası müşavir aramasında mali müşavire sorun muhtemelen uygun bir yol önerecektir çünkü işler biraz karışık görünüyor.
3. Evet. 040 Nr beyanı için SOLE100 kuponu ile bu bağlantıdan vergi bayan sipariş verebilirsiniz : https://www.tammentor.com/courses/1040nr-single-member-llc-tax-return?ref=90fc42
Müşavirler sipariş sonrasında size ulaşıp hizmet paketi dahilinde (ITIN no dahil) )danışmanlık ta verecekler Türkçe konuşan ekip olduğu için kolay iletişim kurarsınız.
iyi günler
peki işlerimiz yolunda gitmedi şirketi sorunsuz bir şekilde kapatabirmiyiz teşekürler
Kapatabilirsiniz, Delaware sirketlerini kapatmak daha masrafli oluyor ama özellikle Wyoming daha basit ve cok az masrafli ( kurulum kadar) olacak sekilde feshedilebiliyor
amarikada şirket açarsak bize ilerde herhangi bir sıkıntı olur mu bir korkulcak veya endilenecek bir durum var mı teşekürler
Sadece legal olarak ticaretinizi yapıp yıllık beyanlarınızı vererek, sorumluluklarınızı yerine getirirseniz neden bir problem olsun?
Merhaba, Amerika wyoming bölgesinde llc şirketimiz var. Türkiye’de ikamet ediyoruz. Türkiye’de bir şirketimiz yok. Amazon’da fba olarak satış yapacağız, merak ettiğimiz şu sormak isterim, Türkiye’den bir ürünü yurtdışına yani amazon’un amerika deposuna göndermek istiyoruz, Ama Türkiye’den bu ürün gümrüğe giderken ve alınan ürünün kdv si ödenirken nasıl yapacağız bunu çözemedik. İşin yasal olaylarını amazon’un kendisi mi hallediyor yoksa anlaştığımız lojistikçiye mi kesiliyor fatura, bizim ein kimliğimize mi oluyor çözemedik. nasıl olduğuyla alakalı bilginiz var mı acaba? cevaplarsanız çok teşekkürler.
Merhaba,
Bu konuyu bir dış ticaret uzmanına veya bir mali müşavire danismanizda fayda var bu tip hizmetlerle ilgili bilgimiz bulunmamaktadır.
Abi northwest üzerinden abd de bir şirket açmsyı düşünüyorum bu sirkrt aktif gelirmi olur pasif gelirmi ( dropshipping dusunuyorum/
Dropshipping bir pasif gelirdir. Etkin olarak ABD de fiziksel bir deponuz ve ofisiniz olmayacaksa pasif gelir olarak nitelendireblirsiniz
r faaliyetten gelir elde etmemiş ise ödenen bedel de ücret niteliğinde ise gelir vergisi muafiyeti var.
– Benim Ohio’da da bir ev alma planım var.
Bu durumda bir adet Ohio’da ev için bir tane de eşim adına Wyoming’de danışmanlık için LLC açsam,
Emlak kira geliri üzerinden Ohio’da bir vergi vereceğim. Aynı zamanda Wyoming şirketim de bu şirkete danışmanlık hizmeti verse, yani Wyoming şirketim 100k$ ve 200 işlem altında Ohio şirketime (yani yılda 99k$ tek bir fatura kesip) iş yapsa, ben de Türkiye’de eşimi Ohio şirketinin çalışanı göstersem :
1) TR yerleşik olduğumdan, Ohio şirketinin de tüm geliri USA’da oluştuğundan TR’de eşime ödeyeceğim ücret gelirinin TR’de gelir vergisinden muaf olması
2) Wyoming şirketi ECI limitleri altında kaldığından ve Non Resident bir ortağa ait olduğundan vergiye tabi olmaması.
3)TR’de verdiğim danışmanlık hizmetlerine Wyoming üzerinden fatura keseceğimden Wyoming şirketimde TR Hizmet gelirlerim üzerinden vergi beyan etmeme gerek olmaması.
4) Ohio’daki kira gelirimden Wyoming şirketimden aldığım danışmanlık giderini ve TR’de yerleşik ve bu şirketin TR çalışanı gösterdiğim eşimin maaşını gider gösterdiğimden vergilendirilecek geliri 10k$ altına çekmemden ötürü sadece 10% gelir vergisi ödeyeceğim
Çıkarımında bulunabilir miyim?
Biraz karışık oldu ama. Fikrinizi almak istedim
Çok karmaşık bir durum ve durumunuz standartlar dışında olduğu için buna bir yorum yapmamız çok zor. Dilerseniz aşağıdaki linkten ücretli bir müşavir danışmanlığı alın aksi durumda buradan yapılan yorumlar sizi yanlış yonlendirecek.
Fakat şu net bir durum, TR de ikamet eden eşinizi ABD de bir şirkette çalışan olarak gösteremezsiniz sadece ABD vatandaşlarını sigortalı olarak işe alabilirsiniz.
https://www.tammentor.com/courses/danismanlik?ref=90fc42
Merhaba;
Amerika’da uzaktan bir yazılım şirketi kurmayı düşünüyoruz. Faaliyet alanımız yazılım yani mobil oyun yapıp apple store ve google play store üzerinden yayınlamak istiyoruz. Bu durumda elde edilen kazancın gelir vergisi ne kadar olur? Diğer ülkelerden elde edilen kazançtan da amerika gelir vergisi alır mı?
Merhaba,
Reklam gelirleriniz LLC şirketinizin Abd deki ticari banka hesabına Google tatafindan ödenecek.
Bu sebeple Google size yil sonunda bir 1099K vergi buldirim formu gönderecektir tabi bu vergi bildirim formu eş zamanli olarak irs e de iletilir. Bu aşamada artik yil sonu vergi beyan etmek gerekecektir.
Tüm masraflarınızi ve giderlerinizi düştükten sonra federal olarak gelir verginiz musavirinizin size belirttigi oranda ödersiniz. Ödeyeceğiniz orani biz hesaplayamayiz çünkü bunu hesaplamak icin bir cok varyasyonun bilinmesi gerekiyor fakat cok fazla göz korkutacak oranda değil merak etmeyin.
Tüm bilgiler için çok teşekkür ederim. Bilgilendikçe üzerimdeki tedirginlik azalıyor ve bu platformun konu üzerindeki etkisi çok büyük.
Benim sorum basit ve hazırcevap niteliğinde olacak. Öğrendiğim şeyleri de teyit etmek üzere soruyorum.
Ben Shopify ile Çin’deki ürünleri Amerika’da satacağım ve Wyoming üzerinde açtığım LLC ile de sanırım 15 Nisan tarihine kadar da vergi beyannamesinde bulunmam gerek. Bunun haricinde yapmam gereken bir şey yok sanırım diye düşünüyorum. Ancak netliğe kavuşturmam gereken bazı konular var. Ben şirketim ile e-ticaret yapacağımı bildirmedim uya da Türkiye’deki gibi bildirmem bir nitelik numarası almam gerekiyor mu? Ya da e-ticaret yapmadan önce işe başlamak için başka bir evrak gönderip izin almam gerekiyor mu? Aksi halde benim anladığım tek şey: EIN numarası geldikten sonra banka hesabımı ve Stripe’ı açıp siteden satışlar yapıp ön muhasebesini tutmak. Nisan ayında da beyannamede bulunup işime devam etmek. Eğer belirli bir ciro üzerinde satış yaparsam uzman biriyle zaten konuşmamı öneriyorsunuz. Doğru anladıysam eğer içim rahat bir şekilde eyaletlerden vergi toplamayı amaçlayıp ön muhasebe tutarak asıl işime emek harcamak istiyorum.
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Rica ederim, platformumuzun faydalı olması sevindirici. Sorularınıza gelince ;
15 Nisa a kadar bir önceki yılın beyanını vermeniz gerekiyor bu doğru bunun haricinde bir şey yapmanıza gerek yok.
Herhangi bir e-ticaret veya bir iş sınıfı bildirmenize gerek yok zaten beyan verilirken evraka işinizle alakalı bir NAICS Code yazılıyor bunun haricinde eyalete veya başka bir yere bir iş kodu bildirimi yapmaya gerek yok çünkü bu tip bir uygulama yok.
Devamındaki uygulamanız doğru ve doğru anlamışsınız sadece yıl içindeki ticari faaliyetlerin ön muhasebesini bir yazılımla tutmak faydalı olacaktır. Yazılımlar zaten bankaya entegre olduğu için tüm gelir ve giderleri tutabiliyor size düşen sadece giderlerin içerisine yaptığınız masraflara dair bir makbuz, dekont, fatura gibi evrakları eklemek olacak.
Bunun dışında bir şey yapmayın ve asıl işinize odaklanın. Unutmamanız gereken 3 kalem iş var aslında.
1. Registered agent yenilemesini zamanında yapmak
2. Wyoming eyalet harcını (64 usd) zamanında ödemek
3. Her yıl vergi beyanı vermek
Bunları zamanında yaptığınızda işiniz sağlıklı bir şekilde devam edecektir.
Başarılar, bol şanslar.
Merhaba. Öncelikle, gerçekten inanılmaz bir platform oluşturmuşsunuz. Aklıma takılan tüm sorulara cevap bulabiliyorum. Bunun için çok teşekkür ederim.
Ben de Wyoming’de şirket kurulumu aşamasındayım. Yakında sizden aldığım hizmet ve destek ile e-ticaret faaliyetlerime başlayacağım.
Vergi konusu önemli ve başlamadan önce tüm detaylara hakim olmak gerek.
Şirket kurulumunu beklerken cevap aradığım bir kaç konu var.
1. Satış yaptıktan sonra oluşacak faturada / checkout’da satış vergisi ( vat ) gösterme zorunluluğu var mı?
2. Var ise her eyaletin satış vergisi oranları farklı mı?
3. USA dışında yaptığım satışlar eyalet limitlerini etkiliyor mu?
Bu konuda yazılmış tüm makaleleriniz okuyacağım. Fakat sizden net bilgi alabilirsem de çok sevinirim.
Teşekkürler
Merhaba
1. Eger geliriniz Abd kaynakli ise yani ürünlerinizi sattığınız ve odemeleti aldığınız yer Abd ise satış fiyatina vat ekleyebilirsiniz fakat bunu eyalet limitlerini ulaştıktan sonra yapmaniz daha iyi olur çünkü bosuna fiyati arttirmis olmayin. Her eyaletin limitleri var blogda arayabilirsiniz limitlere yaklasirsaniz satis vergisi toplayin. Eger hacim az olacaksa gerek yok. Zaten abd disi satislarda satış vergisine gerek yok.
2.evet her eyalette Oranlar farkli blogda aratin eyaletlere göre satis vergileri tablosu var.
3.Etkilemez eyalet limitleri adi üstünde abd ici eyaletlerden elde edilen gelirlerdir.
Rica eder kolaylıklar dileriz.
Sevgili admin merhaba.
Türkiye’deki şahıslara fatura keserken KDV yazılması ve alınması gerektiğini ve KDV 3 beyannamesi ile ödenmesi gerektiğini duydum. Türk firmalara kesilirken de KDV yazılmayıp, firmaların kendileri KDV 2 beyannamesi vererek ödüyorlarmış. Dijital Hizmet Vergisi (DHV) yani Digital Service Tax (DST) diye geçen bir vergi de var, sanırım KDV 3 bu oluyor. https://digitalservice.gib.gov.tr. Bu adresten firmalar kayıt açıp ödüyorlar. Siz hiç fatura kestiniz mi bir şahısa? Bilginiz var mı bu konuda?
Çok yanlış bilgiler dolaşıyor etrafta. Size de sormak istedim. Tecrübenizi paylaşırsanız memnun olurum.
Teşekkürler.
Merhabalar,
Maalesef konu hakkında bilgimiz yok. Bir Türk müşavire konuyu sorup bilgi almanizda fayda var
Merhaba.
Yazınızda geçen “temsilci” ile “registered agent” aynı mı? Kafam karıştı çünkü.
Merhaba,
Makale içindeki “temsilci” terimi registered agent değildir. Şirketinizi abd de temsil eden bir kişi, şirket eleman yani sizi abd ye baglayan temsilcilik olarak düşünebilirsiniz.
Registered agent’ı ise yasal temsilci olarak çeviriyoruz ama bunu o anlamda düşünmeyin. Registered Agent sizi etbus yapmaz sadece şirketinize gelebilecek evraklari sizin adiniza alan, dava celplerini kabul eden temsilcinizdir.
Merhaba,
Öncelikle hazırlamış olduğunuz bu bilgi dolu web sitesi ve değerli cevaplarınız için teşekkürler.Amazon FBA iş modeli amacı ile Wyoming eyaletinde şirket kurulum hizmeti almayı planlıyorum.Soruma gelince,sitedeki bilgiler ışığında anladığım,şirket açıldığı gibi freshbook gibi bir ön muhasebe web yazılımı ile biz gelir giderleri tutacağız ve beyan zamanı bir kerelik muhasebeci ile anlaşıp ona beyanları yaptıracağız değil mi?Ya da amazonda kayıtlar mevcut olduğu için fba modelinde ön muhasebe progrmına gerek olmayacak mı?İlginize teşekkürler.İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar,
Rica ederiz, olumlu düşünceleriniz için sağolun.
Freshbooks tam otomasyon sağlamıyor Amazon gibi yoğun checkout olan pazaryerleri için en çok kullanılan Quickbooks yazılımı aslında. Freshbooks daha amatörce tasarlanan minik projeler için kullanılıyor.
Evet doğru anlamışsınız. Şirketi kurup, EIN aldıktan ve banka hesabınızı açıp Amazon tarafını business hesabına geçirdikten sonra ilk yapılması gereken iş Quickboks gibi bir ön muhasebe yazılımını sistemlere entegre edip (hem amazona hem de mercurybank a) kayıtları sağlıklı bir şekilde tutmak olmalıdır.
Amazon’dan bildirilmesi gereken bir vergi bildirimi alır almaz müşavirinize Quickbooks tan muhasebe kayıtlarını görme yetkisi vererek hızlıca vergi hesaplamasını yapmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede yazlım sayesinde süreç hem hızlanır hem de muhasebeci masrafınız azalır. ZAten bu tip bir yazlıma sahip olmayan hiç bir şirketin muhasebesini hiç bir müşavir tutmak istemiyor. Onlar da sonuçta harcadıkları zamana göre fiyat çıkartır. Vergi öderken de bildiğiniz gibi bireysel vergi kimlik numarası olan ITIN’e ihtiyaç olacak müşavir bunu sizden isteyecektir. Tabi vergi ödemeniz gerekmez ise (ciro azlığından kaynaklı veya farklı sebeplerden) ITIN ‘e ihtiyaç olmaz fakat her koşulda sağlıklı bir sistem kurmuş olursunuz.
Bu kısmın sizi dışarıda tutarak altını çizmek isterim;
Genelde muhasebe ve vergi konuları insanları çok düşündürüyor, asıl odaklanılması gereken noktalara zaman ayırmak yerine, ne öderim? Kaça patlar? Muhasebeci ne kadar alır? %kaç vergi öderim? Zarar eder miyim? gibi birbirini tekrar eden onlarca soruya yanıt arıyorlar. Bunu yerine işlerini büyütmeye ve daha fazla ciroya odaklanmak daha akıllıca olacaktır. Aslında yapılması gereken prosedürler belli olduğu için esasen her şey net. Ama bazen aksi yönde kaçış arayarak sıfır masrafla işi çözmeye çalışan kişiler de oluyor. Şunu bilmek gerek ki, bazı maliyetler olmadan sağlıklı ve sürdürülebilir alt yapı inşa etmek imkansız oluyor.
İyi günler, Benim sormak istediğim ,
1- Amerikada şirket açıldıktan sonra Amazon üzerinden FBA yapıldığında, anlattığınız gibi Amazon satış vergisi (sales tax) zaten topluyor, bu durumda Tek kişilik bir LLC nin yıllık ödemesi gereken herhangi bir vergi bulunuyor mu ? (Yıllık bazda eyalet limitlerinin geçilmesi vs )
2- Sadece FBA modeli yapacak isek Mercury banka hesabı mı almak daha iyi yoksa wise veya pioneer mi , ve kazancın türkye deki hesaba aktarılması konusunda sıkıntı yaşamamak için ,
3- Amerikada vergi ödenmesi veya (limit altı durumda )ödenmemesi durumunda , amerika ve türkiye arasında vergi anlaşması bulunmasından dolayı parayı türkiyeye aktarırken tekrardan vergiye tabi olması durumu oluşuyor mu ?
1- Her yıl limitleri aşmazsanız veya Amazondan bir 1099K vergi uyarı formu almazsanız form 5472 doldurmanız tek üyeli yabancı LLC sahibi olarak gereklidir. 1099K alırsanız federal olarak gelir vergisi ödemeniz gerekiyor 1040NR adında bir beyan bu aşamada bir muhasebeci ile iş birliği yapmakta fayda var.
2- Bir ticaret yapacaksanız payoneeer, Wise ve Mercury hesaplarınız halihazırda olmalı. Zira içinde bakiye tutup ücret ödemeniz gerekmez zaten şirketinizle mercury ve wise hesabı açabiliyorsunuz hepsi de avantajlı diyebiliriz bu yüzden bu hesapları açın.
3- Parayı TR ye aktarırken sürekli aynı yerden yüklü miktar geldiğinde banka sizi vergi dairesine bildirebilir verginin bir kısmı ABD de bir kısmı da TR de ödenmesi gereken durumlar oluşabiliyor. Bu konuda uzman bir muhasebeciden (gelir elde ettikten sonra) destek alırsınız.
Bu arada TR ye paranızı getirirken bankanıza bir form doldurup varlık barışından hala faydalanabiliyorsunuz bu hala devam ediyor. Getirdiğiniz miktarı bildirmeniz durumunda TR de vergi ödemeniz gerekmiyor. Ayrıntılı bilgiyi gelir idaresinin web sayfasından da teyit edebilirsiniz.
Teşekkür ederim bilgiler için , son olarak wise ve payoneeer para aktarma anlamında hangisi daha düşük komisyonlu , sizin tavsiyeniz hangisi acaba ^^
Wise daha uygun maliyetlidir mevcut bakiyenizi bir cok para birimine otomatik çevirip istediğiniz ülkeye transfer edebilirsiniz.
Teşekkür ederim ^^
Merhaba,
Yazılarınızı çok değerli buluyorum öncelikle teşekkür etmek isterim. Bildiğiniz gibi bu sene yurtdışı varlık barışı son buluyor. Bazı kaynaklarda; LLC’den paranın türkiye hesabına varlık barışı sayesinde çekilip hem Amerika’da hem de burada vergiden bu senelik muaf olacağı söylenmekte.
Bu 180 günden fazla ABD haricinde ikamet ettiğim için kağıt üzerinde mantıklı görünüyor ama emin olamadım. Sizin bildiğinz böyle bir ihtimal mevcut mu?
Vergi barışı 31 Aralık tarihinde son buluyor bu tarihe kadar bankaniza basvurup paranizi getirdiğiniz taktirde bankaniz sizi vergi dairesine ihbar etmeyecektir. Türkiye ye geçireceğiniz parayi bu yolla kayit altina alırsanız barış kapsamında TR de vergi ödemeniz gerekmez.
Abd icinden elde edilen gelir orada vergilendirilir TR deki vergi barışını kapsamıyor. Abd de bir gelir verginiz cikarsa bunu orada ödeyip kalan paranızı TR ye barış kapsamında alabilirsiniz.
Merhaba,
Öncelikle sade ve nitelikli içerikler oluşturduğunuz için çok teşekkür ederim. Her yazınızı dikkatle ve merakla okuyorum.
Şirket kurulumunu şahsi planlarıma en uygun eyalette kurmayı amaçlıyorum. Bu sebepten kurulum masraflarından çok, ileride ödeyebileceğim muhtemel vergilere odaklıyım.
Yazınızda belirttiğiniz üzere, eyaletlerin işlem veya ciro limitlerini aştığımızda müşterilerden satış vergisi toplamamız gerekiyor, ekonomik bağ oluştuğundan dolayı da ETBUS oluyoruz dolayısıyla da gelir vergisi ödemek durumunda kalıyoruz.
Sorum şu halihazırda 1 satış dahi yapsak Amazon bizim adımıza müşteriden eyalete göre satış vergisi topladığı için bu iş modelinde kendimizi ETBUS olarak mı nitelendirmeliyiz?
Teşekkürler,
Merhaba yorumunuz için teşekkürler.
Amazonda satis yapacaksanız satis vergisi ile işiniz yok. Satis vergisini Amazon kendisi toplar ve öder satıcıyi ilgilendiren bir durum yok.
Eğer dropshipping veya kendi sitenizden eticaret yapıyorsanız o zaman satış vergisinin sorumluluğu size ait oluyor.
Yani Amazon’la ilgilenenlerin bu durumu düşünmesine gerek yok.
Merhaba
Ben amerikadan ürün alıp kanadaya satış yapıyorum şuan şirketim Türkiye de Amerika da bir şirket açıp burdan yönetmek istiyorum. bir tane ortağım var ama iki ortaklı LLC ile tek ortaklı LLC arasında çok fark var mı ? birde örnek veriyorum 100 dolara aldığım ürünü 120 dolara satıyorum 20 dolar üzerinden mi yıllık ciro hesaplamalıyım 120 dolar üzerinden mi ?
Merhaba,
Evet fark var tek üyeli LLC (SMLLC diye geçer) şahıs şirketi gibidir o şekilde şahsa vergilendirilir ABD de dikkate alınmayan kuruluş olarak geçer. Ama birden çok üyeli LLC (MMLLC denir) gerçek bir şirket gibi vergilendirilir. Yapıları birbirinden çok farklı olmasa da vergisel anlamda farklılıkları var. Şirketi çok ortaklı kurduktan sonra EIN numarası alırken bu bilgiye göre IRS sizi gerçek bir şirket gibi vergilendirir. EIN no alırken şirketin çok üyeli olduğunu bunu SS4 formunda belirtmeniz lazım, bir acente üzerinden şirket kurarken EIN hizmeti alırsanız ona göre doldururlar formunuzu…Yıl sonunda muhasebecinize kayıtları gösterirken zaten çok üyeli LLC ye göre gelir giderleri hesaplar ona göre işlem yapar.
Ciro satış fiyatıdır kar değil. 100 dolara alınan ürün 120 ye satıldığında 20 dolar kar olur 120 dolar cironuz olur.
Merhaba,
Yazilar harika cok tesekkurler.
Ben ABD’li bir internet satis sitesinden’dan yillik 80.000USD gelir elde edecegim(2 seferde odenecek). Sizce en iyi sirket kurma secenegi ne olacaktir? Hangi eyalette sirket acarsam daha avantajli olur? Isim surekli bu sekil olacak bu arada. Bu odeme duzenli olarak gelecek yani her yil. Su sekilde kaba hesap yaparsak:
Ciro:80.000USD
Giderlerim(Malzeme+Reklam+Kargo(Faturlandirilabilir giderler)):40.000USD
Maas verecegim bir kisi yok.
Ve diyelim sirketim wyoming’de actim, ortalama butun vergiler toplami ne kadar olacaktir?
Kabaca bilgilendirebilirseniz cok sevinirim.
Tesekkurler
Merhaba,
Yasal olarak herkese açık bir platformda vergi hesaplamasi yapmamız doğru değil. Kusura bakmayiniz bunun icin bir uzmandan danışmanlık almanızı öneririm.
https://startupsole.com/amerika-muhasebe-firmalari/
merhaba tekrar. çok güzel platform . sorum şu
yıllık ne kadar giderimiz olacak vergi (eyalet ve fedaral )register agent var ve muhasebeci ücreti var . . muhasebesiz llc yönetebilirmiyiz agentla birlikte
irs yabancı olarak ne kadar limit veriyor bize?
Register Agen’tla kurduk yıllık yenileme olmadan ayrılabiliyor muyuz muhasebeciye geçip
Muhasebeci ayrı bir konu bundan bahsettim zaten. Registered agent değiştirebilirsiniz ilk yıl zaten ücretsiz gelecek yıl farklı bir agent a geçiş yapabiliyorsunuz ödeme yapıp. Ama muhasebeci de registered agent hizmetini vermez ikisi apayrı konular her ikisi de size gerekli.
Merhabalar,
Vergi çok varyasyonu olan bir durum ve değişken aslında yıllık masraflar ve vergiler ayrı kalemlerde olmalı.
1. Yıllık registered agent bedeli 99$ ila 120$ arasında değişiyor
2. Eyalete göre yıllık dosyalama bedeli bulunuyor örneğin Kentucky 15$ Wyoming 40-50$ civarında
3. Registered agent muhasebeci değil ve onlar bu hizmeti vermezler sadece oradaki temsilciliğinizi yaparlar eyalet tarafından gelen yazışmaları size aktarırlar tabi bir dava veya aksi bir durumda onun dışında başka bir işle ilgili değiller.
4. IRS ile şöyle ilgili Amazon veya Stripe gibi platformları kullandığınızda ABD içinden elde ettiğiniz gelir 20.000 dolar civarına (yıl) ulaştığında bu platformlar size 1099 adında bir form gönderirler bunu doldurduğunuzda otomatik IRS ye gider ve artık o yil sounda gelir vergisi ödemeniz gerekecektir. Bu aşamada bir muhasebeciye ihtiyacınız olur. Yaptığınız masrafları düşürebilen iyi bir CPA bulursanız vergi avantajı sağlarsınız.
NoT: Bu bilgiler genel anlamda tek üyeli yabancı LLC için verilen bilgilerdir ve vergi tavsiyesi olarak algılanmamalı çünkü bu, sizin durumunuza, iş şeklinize, cironuza ve eyaletinize göre değişkenlik gösterebilir.
İyi günler;
Uygulama geliştiricisiyim ve Delawer’de şirket kurmak istiyorum. Ödemeleri Google, Apple ve başka reklam şirketlerinden alıyorum. Toplamda yıllık gelirimin ne kadarını vergi olarak öderim?
Müşterilerinizin ne kadarının Amerikali olduğu ve onlardan yillik ne kadarlik ciro yaptığınız önemli. Ona gore odeyeceginiz vergi değişir işlemlerinizin kaydını tutun bunu yil sonunda muhasebeciniz size bildirir bizlerin gelecekteki planlariniza göre bunu söylememiz imkansiz.
Merhaba ,
Emekleriniz için çokm Teşkkürler,Amerikada ki eyaletler arasında Delaware,Wyoming ,Kentacky vb ,Vergi oranları ile ilgil toplu bir değerlendirme karşılaştırma yapabilirmisiniz ,Eticare,Online Business Konularında ,Örneğin Wyoming de Stae Fee Yok ama Delaware de de Sales Tax yok ,İlk Kuruluş Maliyetlerinin Uygun Olması ,İşleyişte ve Lazanç ların Vergilendirilmesi Konusunda Aynı avantajlara uygun olamayabilir,Sizin Değerlendirmeniz ve Bakış Açınınz Önemli benim için
Teşekkürler …
Merhabalar, yorumunuz ve geri bildiriminiz için teşekkürler.
Evet, belirttiğiniz gibi her eyalette vergilendirme sistemi değişken. Şu an böyle bir karşılaştırma yok ama belki geri bildirimlerinizi dikkate alarak böyle bir tablo oluşturulabilir ileriki günlerde.
Toplu bir karşılaştırma tablosu olmamasına rağmen tüm eyaletlerle ilgili detaylı sayfalar oluşturulmaya başlandı, bu eyalet sayfalarındaki vergilendirme tablarında sorduğunuz sorular ile ilgili özet bilgiler var aslında. Aşağıdaki kategoriden akabilirsiniz. Buraya farklı eyaletlerde vakit bulundukça eklenecek.
https://startupsole.com/amerikada-sirket/eyaletler/
Merhaba, yazılarınızın hepsini ilgi ile okuyorum. Çok yararlı bilgiler veriyorsunuz teşekkür ederim.
Ben Wyoming’de şirket kurdum ve orjinalde upwork üzerinden ve avrupa ülkelerine freelance olarak yazılım işleri yapmaktayım.
Ama aynı zamanda hobi olarak LEGO’lar ile ilgileniyorum ve alım/satımlarını yapıyorum (çok ufak hacimlerde). Şirketime bağlı Stripe hesabımı bu satışların ödemelerini almak için kullanırsam, vergilendirme’de ek olarak dikkat etmem gereken bir durum olur mu?
(Kasa muhasebesi yöntemini kullanmaktayım)
Merhaba,
Girişiminiz için sizi tebrik ederim. Yaptığınız ekstra işin mali hacmi ve cironuz önemli. Kayda değer oranlarda değilse muhasebesel anlamda pek fazla bir sey yapmanıza gerek yok. Fakat hacim yüksek ise satış vergisi toplamaniz gerekebilir. Onun dışında bir sey yapmaniza gerek yok satis kayitlarini tutun zaten yil sonundaki malı duruma göre aksiyon alirsiniz bence.
Cevabınız için teşekkür ederim. 2500$’ı geçmiyor senelik bu işin hacmi. Sanırım hacim olarak oldukça küçük diye değerlendirebiliriz. Diğer işimin hacmine göre 25-30’da 1 oran gibi.
Satış kayıtlarını tutacağım dediğiniz gibi, peki satış vergisi toplaması yıl sonunda olabiliyor mu?
Yani bu ciro size sorun çıkarmaz diye düşünüyorum. Satış vergisi ciro durumunuza göre ve hangi eyalete ne kadar satış yaptığınıza göre değişiyor. Limitleri aşmaya başladığınızda toplamaya başlarsınız o da hangi eyalette ne kadar satış yaptığınıza, işlem sayısına bağlı. Aslında öyle tam bir çizgi yok yani işlem limitlerini 1 dolar aştığınızda hemen bir aksiyona gerek yok belirli oranlarda tampon değer var. Gidişata göre değerlendirirsiniz ya da garanti olması açısından kullandığınız e-ticaret platformu üzerinden çok satış yapmaya başladığınız eyaletleri izleyip otomatik her satışa o eyaletin oranını ekleyip fiyatı yükseltin kayıt altına alın yıl sonu muhasebeciye durumu izah edersiniz.
Eğer genel olarak limitleri aşarsanız yıl sonunda Stripe size bir bildirim gönderir (1099 K formu) bunu muhasebeciye bildirmeniz lazım.
inanın oradaki vergilendirme çok yönlü ve bir çok varyasyona göre değişiyor yanlış bilgi de vermek istemem ama şu oranlar sorun çıkartmaz gibi görünüyor ama isterseniz bu konuyu da bir okuyun
https://startupsole.com/abd-vergilendirme-form-5472/
Ve O&G den bir 10 dakikalık ücretsiz call desteği alın derim.
Amazon usa da satış vergisi nasil toplayacağız her eyalete bildirimi biz mi yapacağız bu konuda bilgi verir misiniz rica etsem?
Amazon Usa da satış yapıyorsanız satış vergisi (sales tax) toplamanıza gerek yok çünkü bunu Amazon sizin yerinize yapıyor zaten hatta çoğu pazar yeri bunu yapıyor. Bu durum daha çok web sitesinden yapılan satışlar için geçerli diyebiliriz.
Merhaba. Sitenizin icerigi kendi adima soyluyorum cok dolu. Tum akildaki sorulara detayli aciklamalarla yanit bulabiliyoruz. Oncelikle bu baglamda tebrik etmek isterim.
Benim merak ettigim; tek uyeli llc firmalari sahis firmasi gibidir diyorsunuz ya. Tr de sahis firmam vardi ve harcamalarimda bireysel kredi kartimi kullanabiliyordum. Amerika’da boyle bir durum gecerli mi? Malum sirketi kurdugumuzda Mercury kredi karti vermez tum alimi hesabimizdaki nakit ile yurutmemiz gerekecek.
Merhaba,
İçeriklerimizi beğenmeniz sevindirici, oldukça güncel ve dolu tutmaya çalışıyoruz Teşekkürler.
Aslında vergisel anlamda şahıs şirketi gibidir. Yani şirketin geliri vergilendirilirken direk olarak gelirler şirket sahibine geçer bu sebeple şahıs şirketi gibi düşünülebilir. Tek üyeli LLC şirketleri bu sebeple IRS( ABD iç gelir idaresi) dikkate alınmayan yapılar olarak değerlendirir.
ABD’de ikamet etmeyen ve SSN yani vatandaşlık numarası olmayanlara şirket sahibi olsalar bile kredi kartı sağlanmıyor. Bu sebeple vatandaş olmayan şirket sahipleri Mercurybank gibi dijital bankalardan hesap açabiliyor. Belirttiğiniz gibi Mercurybank her şirket sahibine bir ön ödemeli debit kart verir. Karta bakiye yükleyip alımları (hesabınıza gelen paralarla) bu karttan döndürerek kullanabilirsiniz.
Bazı finans kuruluşları kredi kartı sağlayabiliyor nadiren de olsa, fakat bunun için ITIN numarası istemekteler. Sadece şirket sahibi olmak kredi ve kredi kartı avantajlarındna faydalanmaya yeterli olmuyor.
Baska konu gibi olacak fakat baglamak istedim. Arbitraj yapmak icin perakende magazalardan Mercury hesabimizla urun/hizmet alirken sales tax odememek icin ne yapilabilir? Wholesale yaparken sales tax id ile mal alinabiliyor yanlis bilmiyorsam.
Bunun için eyaletten resale certificate alınıyordu galiba, böylece mal aldığınız toptanciya satış vergisi odemiyorsunuz.
Bir amazon uzmanına danismanizda fayda var.
hocam merhaba,
2: Amerika’ da yerleşik bir şubeniz, ofisiniz, iş yeriniz varsa ve bunlar üzerinden ticari faaliyet yürütüyorsanız ETBUS olursunuz. Bu cümlenize göre, Amerika’ da sasquatchtmail.com üzerinden alınan sanal ofis hizmeti ETBUS olma sonucunu doğurur mu?
Fiziksel olsaydı belki ama adi üstünde sanal bir etki yapmaz
merhaba.
O halde ETBUS olmadığımızdan tek sorumluluğumuz 5472 ve 1120 formlarını doldurup IRS e göndermek sanırım. Öyle ise bunu yapmak için bir CPA ile anlaşmaya gerek var mı?
Evet doğru tespit yükümlülük bu kadar IRS nin mevzuatlarinda da yaziyor zaren. Bu formlar ileri seviye muhasebe ve oradaki mevzuat bilgisi gerektiriyor. Mecburen bu formlarin her yil bir uzman tarafindan doldurulmasi ve dosyalanmasi lazim.
Bu konuyla ilgili uzman bir CPA ile yaptigimi z yazışma ile ilgili bir yazımız var buraya bırakıyorum.
https://startupsole.com/abd-vergilendirme-form-5472/
Peki eyalet limitini aşarsak ne oluyor, IRS den otomatik bildiri vs mi geliyor, yoksa bir denetim yok ama legal kural etiğinden mi ibaret bu limitler ?
Stripe veya baska bir odeme kanali fark etmeksizin irs ye otomatik olarak online raporlama yapiyoaparlar. Bu raporlamalar sırasında satis vergisi toplanmamasinin ortaya cikmasindan dolayi yasal yaptirimlar ve cezalar oluşabiliyor.