ABD yatırımcı vizesi olarak da bilinen E-2 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından yatırımcılara sağlanan, yatırımcı ile birlikte ailelerine oturum iznini de kapsayan bir vize türüdür.
Türkiye’nin de dahil olduğu ülkelerdeki yatırımcılar, E-2 vizesi ile ABD’ye oturum başvurusu yapabilir. E-2 vizesi nedir, başvuru nasıl yapılır soruları başta olmak üzere, merak edilen konuları bu yazıda bulabilirsiniz.
E-2 vizesi nedir?
Amerika E-2 yatırımcı vizesi, ABD’nin Türkiye ve bazı ülkeler için uyguladığı bir vize türüdür. E-2 vizesi kapsamında girişimci statüsündeki Türk vatandaşları, ABD’de yatırım yapabilir ve bu kapsamda oturma izni dahil, birçok hakka sahip olabilir.
E-2 vizesi, yatırımcıların Amerikada bir şirket kurarak ya da mevcut bir şirketin yüzde 50’sini satın alarak elde edebileceği bir vizedir.
Bu kapsamda markaların şubelerini (franchising) satın almak da mümkün. Atıl olmayan, aktif şirketlere yapılan yatırımların kabul edildiği E-2 vizesi, kağıt üzerinde işletmeler için geçerli değildir. İşletmenin kazançlı ve kârlı bir iş yapması E2 vize başvurunda girişimciye oldukça büyük avantajlar sağlar.
Diğer ülkelerin yatırımcı vizelerinde olduğu gibi, E-2 vizesinde de yapılan yatırımın ABD ekonomisine ve istihdamına katkısı göz önünde bulundurulmaktadır.
Vasıfsız işçilerin kabul edilmediği, şirket sahibi ya da deneyimli yöneticilerin kabul edilebileceği E-2 vizesi başvurusunda, yatırım türü dikkatle incelenir ve buna göre konsolosluk tarafından vizeye onay verilebilir. Veya uygun görülmediği taktirde başvuru reddedilebilir.
Amerika’da Şirket Nasıl Kurulur?
Amerika’da kendi adınıza bir LLC şirket kurabilirsiniz. Hatta bu kurulumu online olarak uzaktan ABD’ye gitmeden de halledebiliyorsunuz.
ABD’de 50 eyalet bulunmaktadır bu eyaletlerin herhangi birinde uzaktan şirket kurabilirsiniz fakat yıllık masrafları en az olan Wyoming, Florida ve New Mexico gibi eyaletler en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
Amerika’da şirket kurmak için blogumuzda bir çok rehber bulunuyor. Eğer eyalet belirleme sırasında kararsız kaldıysanız en hızlı kurulum yapılabilen ve yabancı yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen Wyoming eyaletini seçebilirsiniz.
Wyoming’de sadece 139 USD gibi bir rakama şirket kurulabiliyor nasıl yapıldığını merak ediyorsanız bu adım adım rehbere göz atabilirsiniz.
Amerika yatırımcı vizesinin özellikleri neler?
E-2 yatırımcı vizesi, Amerika’da şirket kurmak isteyen yatırımcılara sunulmuş bir olanaktır. Vizenin özelliklerine bakıldığında, yatırım yapılan miktarın borç (kredi) olmaması ve kaynağı belli bir para olması önemlidir.
E-2 vizesi ile ABD vatandaşlığı alınamaz ancak oturum izni alınabilir. Bununla birlikte, gerekli şartlar sağlandığında vize uzatılabilir.
Aile bireyleri, vize kapsamında önemli haklara sahiptir.
E-2 vizesi alan bir yatırımcının eşi de ABD’ye gidebilir. Kurulan işletmede ya da farklı bir işletmede, eşler çalışma hakkına sahip olabiliy.
Çocuklar ise ABD’de 21 yaşına kadar eğitim alabilir. Yatırımcı vizesi ile Green Card alınamaz, ancak E-2 vizesi sunduğu olanaklar bakımından Amerika’da yaşamak için en pratik ve avantajlı vize türlerinden biridir. Vizenin öne çıkan avantajları şöyle sıralanabilir:
- Belli bir eğitim seviyesi zorunluluğu yoktur
- Vizenin kotası yoktur, ABD’nin uygun gördüğü tüm yatırımcılar E-2 vizesi alabilir.
- İşletmenin faaliyetlerini sürdürdüğü dönemde, diğer çalışanlar için de vize alınabilir.
- Satın alınan ya da kurulan şirkette yöneticilik yaparken aynı zamanda çalışabilirsiniz.
- Akrabalar, ABD’de olduğunuz sürede sizinle kalabilir ancak çalışma izinleri olamaz.
E-2 vizesi alma şartları neler?
E-2 vizesi almak için, ABD’nin bu vize türü için anlaşmalı olduğu ülkelerden birinin vatandaşı olmak şart. Türkiye’de anlaşma kapsamında olduğu için, Türk vatandaşları yatırımcı vizesine başvurabiliyor.
Yatırımcı vizesi almak için gerekli yatırım tutarının yaklaşık olarak en az 80 bin dolar ile 100 bin dolar arasında olduğu bildiriliyor.
Bu miktarın kredi ya da borç olmaması, kaynağının resmi olarak beyan edilebilmesi önemlidir. Vize alındıktan sonra, ABD’de yaşamak zorunlu değildir. Bununla birlikte, ABD’ye gidecek yatırımcıların ailesiyle birlikte ülkede yaşayabileceği minimum gelir seviyesine sahip olması gerekir.
Bir işletme satın alınacaksa, bu işletmenin geçmişe yönelik mali tabloları, istihdam seviyesi, büyüme potansiyel beyan edilmelidir.
Bir işletme tamamen satın alınabileceği gibi çoğunluk hissesini almak da yeterlidir. Yatırım yapılan şirket, aktif olarak ticari faaliyette bulunmalı ve vergisini ödemelidir. İlgili sektörde deneyim sahibi olunduğu doğru bir biçimde belgelenmelidir.
ABD’den ya da Türkiye’den alınabilen E-2 vizesi, süresi bittiğinde yenilenebilir. Yenileme döneminde ise, firmanın ilgili şartları sağlamaya devam etmesi gerekir.
Amerika yatırımcı vizesi almak için gerekli belgeler neler?
ABD yatırımcı vizesi, Amerika’da yaşamak için en pratik yollardan biri. Bununla birlikte, tüm vize türlerinde olduğu gibi E-2 vizesinde de gerekli belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması, tüm bilgilerin doğru bir şekilde beyan edilmesi kritik önem taşır. ABD yatırımcı vizesi başvurusu esnasında gerekli olan belgeler şu şekilde:
- DS-160 formu (forma bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz)
- En az 6 aylık bir pasaport
- Yatırım için ayrılan bütçenin kaynağına dair banka hesap bilgileri, maaş bordrosu, bir firma mevcutsa vergi bilgileri
E-2, bir yatırım vizesi olduğu için, özellikle yeni bir şirket kurmayı planlayanlar yatırımlarını her yönüyle belgelendirmeli. Bunun için gerekli olan önemli belgeler şöyle:
- İşin/yatırımın tüm detaylarını içeren profesyonel iş planı, organizasyon yapısı ve şeması
- Vergi beyannameleri
- Yatırımla ilgili harcamalara ilişkin belgeler
- Lisanslar
- IRS belgesi
- Sözleşmeler
- Banka hesap beyanları
Yukarıdaki belgeler hazır olduğunda, Amerika E2 vizesi başvurusu yapılabilir. 5 yıllık alınabilecek vizenin uzatma sayısının bir limiti yoktur. Yani şartlar sağlandığı takdirde hayatınızın sonuna kadar ABD’de yaşayabilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında, 100 bin doların altında bütçelerle başvuru yapılabilmesi, oturum izni sunması ve aile bireylerini de kapsaması E-2’yi ön plana çıkarıyor.
E-2 vizesi ile ABD’de şirket kurmak ya da bir şirkete ortak olmak, ABD’nin ekonomik ve sosyal olanaklarından yararlanma şansı vermesi bakımından değerli.
ITIN Numarasının E2 Vizesine Katkısı Olur Mu?
ITIN, ABD’de bireysel vergi kimlik numarası yerine geçen ve ABD vatandaşı olmayan kişilere sağlanan bir numaradır.
Amerika’da bir şirket kurup şirkete EIN aldıktan sonra istenildiği zaman bir ITIN numarasına başvuru yapılarak ITIN alınabilir.
Eğer Amerika’da bir kaç yıldır bir şirket sahibiyseniz ve şirketiniz her yıl belirli bir seviye ciro yapıp kârlı bir şekilde ticaretine devam ediyorsa ve şirketin vergisi düzgün bir şekilde ödeniyorsa bu e’ vizesi için büyük bir artı olabilir.
Çünkü şirket sahibi ABD’deki vergiyi kendisine atanan ITIN numarası ile ödemektedir.
Şirketin vergisi ödenirken sahibinin ITIN numarası ile ödenen vergi geçmişinin raporu alınarak vize başvuru dosyasına eklenebilir.
Bu sayede ABD’deki şirketin kazançlı bir iş yapısında olduğu ve her yıl sahibi tarafından vergisinin ödendiği rahatlıkla kanıtlanabilir.
ITIN Nasıl Alınır?
ITIN numarası alabilmeniz için öncelikle Amerika’da bir LLC şirket kurmanız ve şirketinize EIN numarası almanız gerekmektedir. Wyoming’de bir LLC kurmak için buradan başlayabilirsiniz. Ayrıca referanslı kurulumlarda sizin için EIN başvurunuzu da eksiksiz ve ücretsiz yapıyoruz. Bu ücretsiz hizmetten faydalanabilmek için EIN başvuru sayfamıza göz atabilirsiniz.
EIN numaranız geldikten sonra süresi geçerli bir pasaport ve şirket kurulum evraklarınız ITIN için yeterlidir.
Bu gereksinimleri tamamladıktan sonra bizden ITIN başvurusu hizmeti alabilirsiniz.
Başvurunuzu web sitemizden tamamladıktan sonra ITIN başvuru belgelerinizi hazırlayıp başvurunuzu IRS’e ileteceğiz. ITIN için yaklaşık 10 hafta civarında bir sabit onay süresi var bu süre içinde sabırla beklemeniz gerekiyor.
İşlemler tamamlandığında ITIN numaranızı belgenizle birlikte tarafınıza teslim ediyoruz.
Adınıza bir ITIN alarak E2 vizesi için ABD’deki sicilinize en azından bir miktarda olsa katkı sağlayabilirsiniz.
E2 Vizesi Nasıl Alınır
E2 Vizesi almak için ABD’de belirli bir seviyeye gelen kârlı bir şirkete sahip olmak şart fakat bunu yanında vize başvurusunda alanında uzman bir avukat veya vize acentesinin de girişimciye büyük katkısı olur.
Aracıları ve Temsilcileri Doğru Seçin
Vize alırken destek alacağınız kişi, kurum veya vize şirketlerine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Gereksinimlerinizi en baştan bilirseniz, hizmet alacağınız aracıya duruma hakim olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Böylelikle boşa zaman ve para kaybını önlemiş olursunuz. Çünkü vize başvurularında genellikle sonuç garantisi verilmeksizin sizden en başta belirli bir ücret talep edilir. Zaten gereksinimleri karşılamıyorsanız bu türden bir işe girişmek size sadece para kaybettirir.
Vize işlemlerinizi yapacak kişi veya kurumu seçerken iş geçmişine, bilgisine, tecrübesine ve geçmişteki doğru referanslarına bakmakta oldukça fayda var.
Startupsole vize başvuru acentesi değildir ve E2 vize başvurusu yapmamaktadır. Bu rehber sadece E2 vizesi ile ilgili genel bir bilgilendirme amacıyla yayınlanmıştır.
E2 Vize işlemlerinizde şimdiden bol şanslar dileriz.