Dropshipping, kısaca “stoksuz satış” ya da “stoksuz e-ticaret” olarak tanımlanır. Bu iş modelinde satışı gerçekleştirilen ürünler online olarak tedarikçiden sipariş edilir. Yani ürün doğrudan tedarikçiden direkt müşteriye teslim edilir. Amazon da, dropshipping için ideal bir platformdur.
Amazon Dropshipping
Amazon ile dropshipping yapmak birçok satıcı için popüler bir iş modelidir. Binlerce satıcı, Amazon’da dropshipping yaparak bu yolla gelir elde ediyor. Bu iş modelinde bir ürünü üretmenden ve stokta tutmadan sadece tedarikçiler vasıtası ile satmak mümkündür. Amazon’da listelenen ürün, milyonlarca potansiyel müşterinin beğenisine sunulur. Dropshipping yapılmasa bile bu en büyük e-ticaret platformunda Amazon Fulfillment ya da Amazon FBA ve Amazon FMA gibi seçenekler de vardır.
Amazon’da satış için öncelikle aracı olarak hareket etmek, ürün trafiğini yönlendirmek ve siparişleri tedarikçilere iletmek gibi süreçler gerekir. Bu amaçla otomatik bir sistem de kullanılabilir. Tedarikçilerle sık iletişim kurmak, siparişlerin zamanında teslim edilmesi ve diğer tüm e-ticaret süreçlerinin sorunsuz olarak ilerlemesini sağlamak gerekiyor.
Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları
Amazon’da satış yapmanın önemli birkaç nedeni var. Her şeyden önce bu online pazaryerinin dünyadaki popülaritesi tartışılmaz bir gerçektir. Dünyadaki en popüler online alışveriş sitelerinin ilk sırasında yer almaktadır. Amazon, ayrıca, satıcıların kendi platformlarında satış yapmalarına izin veriyor. Birçok Amazon satıcısı bunu müşterilerinin bilgisi olmadan yapıyor.
Bununla birlikte Amazon’da başarılı bir satıcı olmak için satıcıların uyması gereken bazı kurallar da bulunuyor. Buna göre, üçüncü taraf şahıslar tarafından paketlenen koliler müşterilere gönderilemiyor. Herhangi bir dropshipping iadesi veya şikayeti durumunda tedarikçi değil bu durumdan satıcı sorumlu oluyor.
Öyle ise Amazon Dropshipping in olumlu ve olumsuz yönlerini bilmekte fayda var.
Amazon Dropshipping’in Olumlu Yönleri
Düşük Başlangıç Maliyetleri; Dropshipping’in en büyük avantajı başlangıç maliyetlerinin düşük miktarda ya da çok az olmasıdır. Stok oluşturmanız için ( genellikle bir e-ticaret işi için en önemlisi maliyettir.) stok maliyetiniz de yoktur. Şunu da söylemekte fayda var, Amazon’da dropshipping yaparken ilk sattığınız ürünün bedeli 45 gün sonra hesabınıza geçmekte, devamında ise ödemeler, ürün müşteriye teslim olduktan bir hafta sonra satıcı hesabına yansımaktadır .
İşte bu sebeple Amazon Dropshipping işine hiç bir sermaye olmadan kesinlikle başlanmamalıdır.
- Düşük Risk: Dropshipping işinin doğası gereği ürün temini satış gerçekleştikten sonra başladığı için, tedarikçinizin elinde tükenen ürünleri doğru bir şekilde takip etmeniz gerekir. Bu takibi doğru ve zamanında yaparsanız aldığınız risk son derece düşük olacaktır.
- Verimlilik: Çözüm ortaklarınız ürünlerin tedarik, paketleme ve nakliyesini sizin için gerçekleştirmektedir. Böylece operasyon ve lojistik maliyetleriniz bulunmaz.
Özetle Dropshipping iş modelini seçmeniz size kolaylık ve verimlilik sağlayacaktır. Böylece Dünya’ nın her yerinden işinizi rahatlıkla yönetebilirsiniz.
Amazon Dropshipping’in Olumsuz Yönleri
- Yüksek Rekabet: Dropshipping işine girme aşamasında çok fazla engelle karşılaşılmadığından, çok sayıda girişimci dropshipping yapmaya karar vermektedir. Bu sebeple yoğun rekabet koşulları kendinizi kalabalıktan ayırmanızı daha zor bir hale getirebilmektedir. Bu yoğun rekabet ortamında rakiplerle başa çıkabilmek için ürün, destek ve fiyat gibi unsurları sürekli olarak göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
- Düşük Kâr Oranı: Dropshipping’ in en büyük dezavantajlarından biri de düşük kar marjına sahip bir iş modeli olmasıdır. Bu durum, reklam konusunda rekabet etme düzeyinizi oldukça zorlaştıracaktır. Fakat düşük kâr marjına rağmen bir çok satıcı Amazon pazaryerinin yoğun müşteri talebi sayesinde sürümden kazanma mantığında iş yapmaktalar.
Düşük marjlarla toplamda iyi bir kâr elde edebilmek için çok fazla ürün satmak gerekecektir. Bu nedenle içerik oluşturma, hizmette farklılaşma ve bunun gibi yolları tercih ekmek, her satıcı için gözden kaçırılmaması gereken bir sorumluluk olmalıdır.
- Stok Yönetimi: Dropshippin işinin diğer dezavantajlarından biri de ön sipariştir. Kendi stoğunuz olmadığı için, üreticiye nakliye siparişi verdiğiniz sırada ürün stoklarda kalmamış olabilir. Bu da teslimat süresinin uzaması ya da ücret iadesi durumunda kalmanız gibi sıkıntılara neden olacaktır.
Amazon Suspend
Amazon belirli kurallara uyulmadığı zaman satıcı veya alıcı hesaplarınızı askıya alabilir ve size uyarı gönderir. Bu uyarılara zamanında ve etkili bir dille savunma metni yazmak gerekir.
Savunma kabul edilirse Amazon, satıcıya yeniden satmaya izin verir. Suspend çok farklı sebeplerden dolayı çok iyi işleyen bir hesapta bile oluşabilen doğal bir süreçtir. Önemli olan Suspend durumunda atılması gereken adımları doğru atmaktır. Suspend durumlarından kurtulmanın en etkili yollarından biri Amerika’da şirket kurmaktır. Amazon, profesyonel tipte ve bir Amerikan LLC şirketi ile açılan hesaplara daha ciddi yaklaşır. Şirket olmanın avantajı sayesinde dikkate alınan otorite hesaplar, bireysel hesaplara nazaran kolay kolay suspend durumuna düşmez.
Sonuç
Her iş modelinde ve her ticaret türünde olduğu gibi Amazon dropshipping işinde de risk her zaman vardır. Amazon işi emek, disiplinli çalışma, süreklilik ve takip ister. Bu işi ciddiye almayan, gündelik düşünen kişiler genellikle Amazon’da başarı sağlayamaz. Eğer Amazon iş modeli sayesinde ciddi miktarda kar elde etmek istiyorsanız işinizi disiplinli bir biçimde dikkatlice yapmalısınız. Bir de işin bütçe tarafı da yok değil. Giriş maliyetleri ne kadar çok çok düşük görünse de bazı yazılımlar ve profesyonel tipte açılan mağaza için aylık bazı ödemeleri göz önünde bulundurmanız gerekir.