Amerika’da kurulan şirketlerin gelir giderlerini hesaplamak, raporlamak ve en önemlisi de ön muhasebe (Bookkeeping) kayıtlarını doğru tutmak için bulut tabanlı yazılımlar kullanılıyor.
Bu sayfada Amerika’da kurulan küçük işletmeler için ön muhasebe kayıtlarını otomatik olarak tutabilen ve bu işte en çok tercih edilen bulut tabanlı yazılımlardan bahsedeceğiz.
Küçük işletme sahipleri, alacaklarını, giderlerini ve ödemelerini doğru takip etmek, kâr oranlarını net bir şekilde hesaplamak ve vergi sezonuna hazırlanmak için ön muhasebe yazılımlarından faydalanırlar.
Küçük işletmeler, çok fazla özelik gerektirmeyen, karmaşık olmayan kullanıma hazır yazılımları kutudan çıktığı gibi çok rahat bir şekilde kullanabilir .
Bir işletme büyüdükçe muhasebe ihtiyaçları daha karmaşık hale gelmektedir ve büyüme arttıkça işin içine daha özel yazılımlar da girebilir. Fakat belirli bir seviyeye kadar bulut tabanlı yazılımlar küçük işletmeler için fazlasıyla yeterlidir.
Küçük işletmeler için çeşitli yeteneklere ve fiyatlara sahip birçok farklı muhasebe yazılımı alternatifi bulunuyor.
Genel olarak, endüstri tipi, entegrasyon, aylık işlem hacmi, çalışan sayısı gibi faktörler uygun yazılım seçiminde etkin rol oynar.
Aşağıdaki listede küçük işletmeler için en çok tercih edilen ön muhasebe yazılımlarını bulabilirsiniz.
Bulut Tabanlı Ön Muhasebe Yazılımları Listesi
1- Suite Books
Suite Books, bulut tabanlı olarak çalışan Türkçe dil destekli bir ön muhasebe, defter tutma ve faturalandırma yazılımıdır. Suite Books, free planı ücretsizdir. Daha fazla özellik için aylık planlara göz atabilirsiniz.
Suite Books’un yetenekleri bununla da sınırlı değildir aynı zamanda İK ve bordro yönetimi, gelir gider işleme, müşterilerden kredi kartlarıyla ödeme alma, abonelik sistemi ile aylık tahsilat ve ürün-hizmet satışı yapabilme yeteneklerine de sahiptir.
ABD tabanlı işletmeler için en çok tercih edilen, en ekonomik Türkçe ön muhasebe ve faturalandırma yazılımı olan Suite Books‘un yeteneklerini anlattığımız Suite Books Ön Muhasebe Yazılımı makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
2- Quickbooks
Küçük işletmelerin ön muhasebeleri (bookkeeping) denildiğinde akla ilk gelen ve en çok tercih edilen yazılım şüphesiz Quickbooks’tur.
Quickbooks’un bulut tabanlı bir planını satın alarak (aylık ödeme gerektirir) şirketinizi, pazaryeri mağazalarınızı, Stripe gibi ödeme ağ geçidi sistemlerinizi ve banka hesaplarınızı hızlıca entegre edebilirsiniz. Böylece hemen hemen hiç müdahale gerekmeksizin tüm ön muhasebe kayıtlarınızı bu yazılıma otomatik olarak tutturabilirsiniz.
Ayrıca, küçük işletmelerin hesaplarını yöneten müşavirlerin (CPA) hemen hemen hepsi QuickBooks kullanır. Böylece vergi sezonu geldiğinde müşavirinize yazılımdan yetki vererek vergi beyanlarını kolaylıkla hazırlatabilirsiniz.
QuickBooks ile tüm muhasebe özelliklerine, hesaplara, gelir, gider tablolarına tek bir panelden kolayca erişilebilirsiniz. Bu da defter tutmayı daha akıcı ve verimli hale getirir.
Amazon mağazaları, Shopify eticaret yazılımı, Stripe ve Mercurybank gibi platformlara çok kolay bir şekilde entegre olabildiği için özellikle internet girişimcilerinin en çok kullandığı yazılım QuickBooks diyebiliriz.
QuickBooks, aylık ödeme sistemi ile çalışan bulut tabanlı bir yazılımdır. Açıkçası giriş planı tek kullanıcı için işinizi görecektir. Fiyatlar ve diğer detaylar için https://quickbooks.intuit.com/pricing/ adresine göz atabilirsiniz.
3- Xero
Xero, çok basit muhasebe yazılımı arayan mikro işletmeler için ideal bir muhasebe yazılımıdır. Bu yazılım temiz bir ara yüze sahip ve ayrıca üçüncü taraf bordro hizmetiyle tam olarak entegre çalışabilir. İşletmeler, Xero’nun Stripe ve GoCardless ile entegrasyonu sonucunda müşterilerinden online olarak ödemeler tahsil edebilir. Xero, Mercurybank dahil hemen hemen tüm bankalarla ve uygulamalarla entegre olma yeteneğine sahiptir.
Xero, %75 indirimle aylık 7.5$ dan başlayan planlara sahiptir.
Fiyatlandırma detayları : https://startupsole.com/go/xero/
4- FreshBooks
Genellikle ürün yerine hizmet tabanlı sektörlere yönelik bir ön muhasebe yazılımıdır.
Hizmet tabanlı işletmelerin en önemli muhasebe ihtiyacı, online ödeme almak müşterilere faturalar göndermektir. Gönderilen online faturalar sonucunda müşterilerde tek seferlik veya aylık tekrarlayan ödemeler tahsil edilir.
Ödemeler kredi kartıyla Freshbooks üzerinden tahsil edildiği için Stripe ve Mercurybank gibi platformlara da entegre edilir.
Freshbooks’un en kötü yanı Amazon mağazalarına entegre olamamasıdır. Bunun için Zapier gibi üçüncü parti araçlara ihtiyaç duyar. Bu da maliyetleri arttırır. Eğer Amazon mağazası için bir defter tutma yazılımı arıyorsanız daha önceki seçenekleri değerlendirmek daha mantıklı olacaktır.
Freshbooks üzerinden diğer yazılımlarda olduğu gibi müşavirlere ve vergi uzmanlarına yetki verilebiliyor. Ayrıca detaylı gelir gider, bilanço raporlamalarına da sahiptir.
Freshbooks yazılımına alık ortalama 7,8 $ ödeyerek sahip olabilirsiniz. Fiyatlar ve Planlar için web sitesine göz atabilirsiniz. freshbooks.com
Bulut Tabanlı Muhasebe Yazılımları Ne İşe Yarar?
Muhasebe yazılımları, kullanıcıların ticari banka hesaplarını, web sitelerini, pazaryeri platformlarını ve kredi kartlarını senkronize etmelerini sağlayarak veri girişi için zaman kazandırmaya yarar.
Senkronize yapılırken bir çok işlem, çeşitli kategorilere ayrılabilir. Çoğu muhasebe yazılımının kullanımı kolay olsa da, finansal raporların doğru bir şekilde hazırlanmasını sağlamak için genel muhasebe ilkelerine hakim olunması gerekir.
Bu nedenle, birçok işletme, kayıtlarını korumak veya gözden geçirmek için müşavirler veya muhasebecilerle çalışır. Bulut tabanlı online muhasebe yazılımları, işletmelerin defterlerine muhasebeci ile aynı anda erişmeyi sağlar. Müşavirler işin teknik rapor tarafını yürütürken kullanıcı da genel durumunu izleyebilir.
Küçük işletmeler için muhasebe yazılımlarının en temel işlevleri şunlardır;
- Faturalandırma
- Banka ve kredi kartı senkronizasyonu
- Pazaryerleri veya e-ticaret yazılımlarına entegrasyon
- Ödemeler
- Alacak hesapları
- Müşterilerden online ödeme tahsilatları
- Kar ve zarar tabloları
- Bilançolar ve nakit akış tabloları
- Muhasebeciler veya vergi uzmanları için kullanıcı erişim
Eğer küçük ölçekli bir işletmeye sahipseniz gerek gelir gider raporlaması gerekse ön muhasebe amaçlı olarak bir muhasebe yazılımı kullanmalısınız.
Eğer yeni bir işe giriyorsanız en baştan bütün işlemleri kayıt altına alarak doğru bir altyapı oluşturmalısınız. Bunun en iyi yolu bir ön muhasebe yazılımı kullanmaktan geçer.
8 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba bu ay vergi beyannamesi yapacağım. Bütün yıl boyunca tek kazancım, yaptığım int sitesi çalışıyor mu diye site üzerinden yaptığım deneme satın alması oldu. O da yaklaşık 50 cent filan. Onun haricinde telefon gideri, site açma gideri gibi bazı giderlerin var. Sorum şu ki, hiç kurcalamadan beyannameyi her şey 0 olarak girebilir miyim? Ya da ne olur ne olmaz diye bir iki fatura göndermeli miyim?
Hiç kazanç yapmadan bir başkasına beyanname için bir daha para ödemek istemiyorum bu yüzden kendim yapmam gerek. Yardımlarınız için çok sağolun. Bu site benim için çok önemli ve çok yardımcı oldu. Şimdiden herkese teşekkürler emeğinize sağlık
Merhaba,
Beyanname yapacak kadar bilginiz varsa yapabilirsiniz
Bu durumda 0 dolar kâr diye mi giriş yapmalayım? Sorum bu aslında
Biz müşavir olmadığımız icin bu tip beyan formlarının nasil dolduruldugu konusunda yorum yapamıyoruz. Sadece 0 yazmak yeterli olmasa gerek o tip formlarda satirlarca veri bulunuyor çünkü.
Selamlar. LLC şirketim adına her ay iki kira geliri elde ediyorum. Başka gelir yok. Evi satın aldığımda tadilat vs, her ay property manager ödemem oluyor. Bir iki de home insurance vs ödemem oldu. Muhasebeci ihtiyacım olacakmı, gelirler geçen yıl eylülde gelmeye başladı. Tadilatlar ise geçen senenin başlarında. Muhasebe hizmetide sunuyormusunuz?
Merhaba,
Muhasebe ve müşavirlik hizmetlerimizi Tam accounting uzerinden sunuyoruz.
Bahsettiğiniz emlak gelirleri icin bu yil sonunda vergi beyani verilmesi gerekiyor. Bunun için musavirlik firmasindan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten ucretli danışmanlık almak ici SOLE100 kupon kodunu kullanarak 100 usd lik indirim alabilirsiniz.
https://www.tammentor.com/courses/danismanlik?ref=90fc42
Hocam sizce bu ilk başlarda gereksiz bir maliyet mi olur ?
Aslında duruma göre değişir diyebiliriz. Yıllık az miktarda 5,10 adet fatura kesecekseniz ve gider kalemleriniz de bu miktarlarda olacaksa pek gerekli olmayabilir. Ama yüksek miktar giriş ve çıkış olacaksa kontrol etmek zorlaşır. Yıl sonu hiç bir muhasebeci bu kayıtları sizin için düzenlemez düzenlese de ciddi miktarlarda hizmet / saat iş bedeli alırlar.
Eğer düşük hacimlerde bir iş yapıyorsanız gerekli değil fakat aksi durumda kesinlikle bir gerekliliktir.