Yeni bir işe başlamak oldukça heyecan vericidir fakat bazen korkutucu da olabilir. Hele ki yeni işinizi yabancı bir ülkede (Amerika’da) kuruyorsanız bu durum size daha da karmaşık gelebilir fakat bununla ilgili detaylı bir bilgiye sahip olduktan sonra durumun aslında çok ta karmaşık ve korkutucu olmadığını göreceksiniz.
Amerika Birleşik Devletleri uzun süredir bünyesinde yabancı işletmeleri barındırmaktadır ve yabancı işletmelere memnuniyetle yaklaşmaktadır. ABD’nin yabancı işletmelere sağladığı kolaylıklar ve duyduğu memnuniyet çok uzun yıllar boyu devam edecek gibi görünüyor çünkü ABD eyaletlerinde kurulan yabancı işletmeler eyaletlere, ekonomik anlamda oldukça büyük katkıda bulunuyor.
Türkiye’den, Amerikada Şirket Kurmak
Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir bölgesinde vatandaşlığı olan yabancılar (Ambargo uygulanmauan ülkeler hariç) Amerika’da bir şirket kurabilmektedir. Yabancı bir girişimci olarak Amerikada Şirket Kurmak oldukça basit bir süreçtir. Hatta kendi ülkenizde şirket kurmaktan daha basit ve maliyeti daha düşük bile olabilir.
Amerikada şirket kurmak için sizden kimlik, pasaport, ikametgah gibi herhangi bir belge istenmez. Amerikan hükümeti tarafından yetkilendirilen kayıtlı temsilci denilen (Registered Agent) acenteler vasıtası ile seçtiğiniz herhangi bir eyalette şirketiniz kısa zamanda kaydettirilir. Kayıt sırasında eyaletlere ödenen dosyalama bedelini ödemek ve kayıtlı temsilci acentelerine küçük bir miktar ödeme yaparak Türkiye’den oturduğunuz yerden şirketinizi kurabiliyorsunuz.
Amerikada Şirket Nasıl Kurulur?
Amerikada şirket kurmak özellikle global alanda iş yapmak ve satılacak ürün, hizmetler karşılığında ödemeler almak için pek çok girişimcinin merak ettiği konuların başında gelir.
Amerikada şirket kurmak için ABD’ye bağlı bir yetkili kayıtlı temsilciye (Registered Agent) ihtiyaç bulunur. Bu kayıtlı temsilciler sizin adınıza işlem yapabilir, eyaletlerden herhangi birinde şirket kurabilir ve gelecekte şirketinizin kurulu olduğu eyalet tarafından gönderilen evrakları sizin adınıza teslim alma yetkisine sahiptir. Ayrıca bu temsilcilerden Apostil, vergi numarası gibi ekstra hizmetleri de ücret karşılığında talep edebilirsiniz.
Amerika’da şirket kurmak için bir kayıtlı temsilci ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu acentelerin web sitelerinde şirket kurabilmek için gerekli başvuru formları bulunur. Bu başvuru formlarını online olarak doldurup gerekli ödemeyi kredi kartı ile tamamladıktan sonra sipariş oluşmuş olur. Siparişinizi alan kayıtlı temsilci verdiğiniz bilgiler doğrultusunda seçtiğiniz eyalette kurulum işlemlerinizi başlatır.
Kayıtlı Temsilciler Amerikada Nasıl Şirket Kuruyor?
Kayıtlı temsilciler web sitelerindeki başvuru formları yoluyla girişimcilerden aldığı bilgiler doğrultusunda seçilen eyalete başvuruda bulunurlar. Başvuru sırasında eyalete aşağıdaki bilgileri girerler;
- Şirket tipi
- Şirket sahibi (veya sahipleri) ad, soyad, telefon, e-posta
- ABD’de kurulacak olan şirketin yazışmalar için kullanacağı posta adresi
- Kayıtlı temsilci bilgileri
Bazı eyaletlerde bu bilgiler hakla açık olarak görünürken bazı eyaletler Anonim yapı bulunur. Anonim yapı bulunan eyaletlerde şirket sahibinin adı ve iletişim bilgileri gösterilmeyebilir. Eğer anonim bir yapıda şirket kurulursa, şirket adı ile eyalet web sitesinde yapılan aramalarda sadece şirket adı ve kayıtlı temsilci bilgileri listelenir. Bu anonim yapının kurulup kurulmaması konusunda kayıtlı temsilcinize iş başlangıcında talimat verebilirsiniz.
Amerikada Şirket Kurmak Kaç Gün Sürer?
Kayıtlı temsilciler siz sipariş verdikten sonra hemen işlemlere başlarlar. Bazı eyaletlerde iki iş günü süren şirket kurulum süreci bazı eyaletlerde bir haftayı bulabilir. Örneğin en çok tercih edilen Wyoming, Kentucky, Delaware, Florida, Nevada, New Jersey gibi eyaletlerde şirket kurulumu 2,3 iş günü gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır.
Eyalete yapılan başvuru herhangi bir problem oluşmazsa 1-3 iş günü gibi kısa bir sürede tamamlanır. Sonrasında kayıtlı temsilci size şirket kurulum evraklarınızı dijital olarak teslim eder. Kayıtlı temsilciye kurulum aşamasında şirket kurulum evraklarının dijital kopyaları yerine eyaletten onaylı ıslak imzalı orijinallerini sizin için almalarını söyleyebilirsiniz. Bu durumda kayıtlı temsilci sizden ekstra ücret talep eder çünkü bu evrakların size gönderim ücretleri bulunur bunları sizin karşılamanız gerekmektedir.
Amerikada Şirket Kurmak Maliyeti
Amerikada şirket kurmak için yaklaşık maliyet kalemleri
- Kayıtlı temsilcilerin hizmet bedeli (Bazıları bunu ücretsiz üstlenirken, bazıları bir miktar ücret talep edebilir)
- Eyalete ödenen dosyalama bedeli (Buradan tüm eyaletlerin kurulum fiyatlarına bakabilirsiniz)
- Ek hizmetler seçildiyse ek hizmet bedelleri
Amerikanın farklı eyaletleri bulunur bu yüzden eyaletlerin dosyalama ve başvuru ücretleri birbirinden farklıdır. Eyaletlere göre bu fiyatlar 40$ ile 500$ arasında değişir. Şirket kurmak için en uygun fiyatlı eyalet 40$ ile Kentucky eyaleti iken en yüksek fiyatlı eyalet 500$ ile Massachusetts’ dir.
Amerikada Şirket Kurmak İçin Gerekenler
Amerikada şirket kurmadan önce şirket tipini ve şirketin kurulacağı eyaleti belirlemeniz gerekmektedir.
Amerikada Şirket Tipi : LLC (Limited Liability Company)
LLC, limited tipinde bir şirkettir. Amerikada ikamet etmeyen bir yabancı olarak en avantajlı şirket tipi tek üyeli LLC dir, tek üyeli LLC ler, Single Member LLC (SMLLC) olarak geçer. Çünkü tek üyeli yabancı LLC’lerin vergileri direk olarak şirket sahibine geçer bu yüzden sahibi yabancı olan ve ABD’de etkin bir fiziksel varlığa sahip olmayan tek üyeli LLC, vergi bakımından oldukça büyük avantajlara sahip olur.
Eğer global anlamda bir iş kurma planınız varsa ve bunun için Amerika’da bir şirket kurmak istiyorsanız bir yabancı olarak tek üyeli LLC şirket kurmanız önerilir.
Amerika’da Şirketin Kurulacağı Eyalet
Eğer tek üyeli ve yabancı bir LLC şirket kuracaksanız, Amerika’da herhangi bir ofis, depo, şubeniz yoksa şirket kuracağınız eyalet pek önemli değildir. Tabii ki buradan herhangi bir eyalette şirket kurabilirim sonucunu da çıkartmamak gerekir çünkü bazı eyaletlerin yıllık masrafları oldukça yüksektir.
Şirketinizi kurarken eyalete bir dosyalama bedeli ödemeniz ve gelecekte her yıl şirketin faal kalabilmesi için yine eyaletinize yıllık dosyalama yapmanız gerekir. Bu yıllık dosyalama sırasında eyaletler şirket sahiplerinden eyaletlere göre değişen dosyalama ücreti talep eder.
Bazı eyaletlerde bu yıllık ücretler oldukça düşükken bazılarında ise epey yüksektir. Örneğin, Washington DC, Nevada, California LLC, Delaware, Maryland LLC gibi eyaletler yıllık bazda dosyalama bedeli yüksek eyaletlerdir. Örneğin, Kentuck, Wyoming, New Mexico, Kansas, Idaho gibi eyaletler yılık olarak oldukça ucuz dosyalama beline sahip eyaletlerdir.
Özellikle girişimcilere dost ve eyalet gelir vergisi bulunmayan Wyoming, son dönemde yabancı girişimciler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. İlk kurulum ücreti 100$ civarında olan Wyoming, gelecek yıllarda sadece 50$ gibi düşük bir ücretle yıllık dosyalama yapılabilen ekonomik bir eyalettir.
Şirket Kurulduktan Sonra Ticari Faaliyete Nasıl Başlanır?
LLC şirket kurulumu tamamlandıktan sonra şirketin ticari faaliyetlere başlayabilmesi için (ör: banka hesabı açmak, sanal pos almak gibi) ABD iç gelir idaresinden Internal Revenue Service (IRS) şirketiniz için bir vergi numarası almanız gerekmektedir. Bu vergi numarasına Employer Identification Number (EIN) denir.
Internal Revenue Service (yani iç gelir idaresi) ABD’de faaliyet gösteren şirketleri tanımlama amacıyla, şirket kurulduktan sonra 9 basamaklı EIN adında bir numara atar. Bu numara LLC şirketinize atandıktan sonra artık şirketiniz ticari faaliyetlerine başlayabilir durumdadır. EIN denilen bu 9 basamaklı numarayı edinmeyen bir şirket yine faal olarak kalabilir fakat Wise veya Mercury gibi dijital bankalar dahil hiç bir bankadan hesap açamaz.
Amerikada bir şirket kurduktan sonra yapılması gereken ilk iş EIN başvurusu yapıp bu numaraya sahip olmaktır. EIN’ye kendiniz de başvurabilirken, şirket kurulum aşamasında kayıtlı temsilcinize ekstra ödeme yaparak sizin için almalarını isteyebilirsiniz. EIN’ye kendi kendinize ücretsiz olarak başvurabilmeniz için bloğumuzda adım adım bir rehber bulunuyor buradan bakabilirsiniz.
Amerikada Şirket Kurma işine Nasıl Başlanır?
Eğer bir kaç gün içinde Amerika’da LLC tipinde bir şirketiniz olsun istiyorsanız hemen bir kayıtlı temsilci üzerinden başvurunuzu gönderip kurulum işlemlerine başlayabilirsiniz. Makalenin başında da belirttiğimiz gibi Amerikada şirket kurmak için bir kayıtlı temsilciden hizmet almak gerekir. Bu aşamada karşınıza bir çok kayıtlı temsilci çıkacaktır. Bu kayıtlı temsilciler sizin adınıza şirket kurulum başvurunuzu eyalete yaparlar fakat burada önemli nokta kayıtlı temsilcinin uygun fiyatlı ve güvenilir hizmet vermesidir.
Aşağıda uygun fiyatlı ve güvenilir hizmet alabileceğiniz, Amerika’nın her eyaletinde şubesi bulunan bir acenteden bahsedeceğiz. Size önereceğimiz bu güvenilir kayıtlı temsilci Northwest Registered Agent‘ tır.
Northwest Registered Agent Nedir?
Northwest Registered Agent, 1998 yılından bu yana LLC kurulumu yapan, Registered Agent sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Northwest ile ABD’nin tüm eyaletlerinde LLC şirket kurulumu yapabilirsiniz.
Northwest’in her eyalette yerleşik bir ofisi bulunduğu için (adresleri değişmez) adreslerini, müşterilerine iş posta adresini olarak kullanmak üzere izin verir. Bu sayede Amerika’da kuracağınız LLC şirketiniz için ayrıca bir posta adres firmasına aylık ödeme yapmanız gerekmez, tüm evrakları sizin için teslim alıp dijital olarak taranan evrakları size teslim ederler.
39$ + Eyalet Dosyalama Bedeline LLC Şirketinizi Northwest ile Kurabilirsiniz
Northwest ile ilk yıl ücretsiz kayıtlı temsilcilik ve 39$ kurulum bedeli ödeyerek indirimli olarak LLC şirketinizi kurabilirsiniz. Bizim indirimli linkimizden başvuru sayfasına eriştiğinizde normal şartlarda 250$ olan kurulum bedeline sadece 39$ gibi düşük bir fiyattan sahip olabilirsiniz.
Amerikada bir şirket kurmak çok basit olmakla beraber, diğer ülkelere göre kıyaslandığında oldukça masrafsızdır. Amerikada şirket kurulum aşamasında şirketinizin LLC tipinde olmasına, uygun bir eyalet seçmeye ve kayıtlı temsilcinizin güvenilir olduğuna dikkat etmelisiniz.
Yasal kayıtlı temsilcil diğer adıyla Registered Agent, sizin için Amerika’da tüm yasal süreçleri takip eden temsilcinizdir. Temsilcinizin köklü, güvenilir olmasına dikkat edin gelecekte kapanması veya faaliyetini durdurması muhtemel küçük işletmeler, bireysel kişileri temsilciniz olarak seçmeyin. Bunun yerine daha köklü firmaları tercih etmek işinizin sürekliliği için oldukça önemlidir.